Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jednodnevni izlet u Sombor i Monoštor

Učenici prvih i drugih razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku 10. svibnja imali su jednodnevnu ekskurziju u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća, te su tako posjetili Sombor i Monoštor i susreli se s vršnjacima. U programu su sudjelovali učenici spomenutih razreda iz OŠ Ivan Milunović iz Subotice i Male Bosne, zatim učenici OŠ Matija Gubec iz Tavankuta i OŠ Matko Vuković iz Subotice, a ovoj ekipi su se već u Somboru pridružili i vršnjaci iz OŠ 22. oktobar iz Monoštora. 
Tako su skupa obišli mjesto gdje se njihovi učitelji i učiteljice školuju za to zvanje, odnosno posjetili su Pedagoški fakultet. Po riječima voditeljice puta, učiteljice Tanje Stantić, na fakultetu ih je dočekala asistentica Marina Milošević koja ih je provela kroz fakultet i pokazala im spomen sobu u kojoj su boravili mnogi učitelji i učiteljice. Dočekale su ih studentice s učenicima četvrog razreda OŠ Avram Mrazović i pripremili im prigodan program. 
Obilazak Sombora bio je budno praćen, a obišli su Županiju, gdje ih je dočekao Ivan Šimunov i pojasnio im što se radi i događa u toj zgradi. Obišli su i Trg Svetog Trojstva, Sunčani sat i Narodno kazalište u Somboru. 
Po dolasku u Monoštoru i nakon zajedničkog ručka, domaćini – učenici ove škole i učiteljica Lidija Marinković pokazali su ima školu, a potom su krenule sportske aktivnosti na terenu. 
No, to nije sve, obišli su i pčelarsko-poljoprivredno gazdinstvo Periškić gdje su imali priliku čuti o procesu proizvodnje meda, važnosti očuvanja pčelinjih zajednica i ulozi pčelarstva u poljoprivredi. Nakon radionice izrađivali su pčelice od papira, koje su popunile improvizirano saće, te su ovaj uradak ostavili obitelji Periškić za uspomenu na njihov dolazak. 
Cilj ovog programa bio je upoznavanje, druženje i povezivanje djece vršnjaka iz osnovnih škola u Subotici i Monoštoru.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika