Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poklon planini

Vrsta putovanja koja vam nudi oporavak postala je sve popularnija. Ljudi plaćaju pakete da bi im netko uveo režim u život i tako prebrodili neke izazove s kojima se susreću. Hodočašća su mi najdraža od putovanja koja imaju i ljudsku potrebu za duhovnošću. Već dugo sanjam o Camino de Santiago i divim se onima koji su svladali dio ili cijeli put. Trenutačno mi je najveći problem nedovoljno vremena u komadu. Ali sigurno moje biće čeka pravi poziv i tada će se sve kockice poklopiti.
Jedno od onih duhovnih mjesta koje privlači mnoge posjetitelje je planina Kailash. Njezin poziv stigao je do mene preko fotografije. Opis fotografije mogao bi zvučati ovako: Dok se sunce polako diže iznad tibetanske visoravni, jedan se lik ističe u tišini ranog jutra. Putnik sa štapom u ruci kreće na put prema svetom cilju – planini Kailash. Ova sveta planina, oštrog vrha koji se uzdiže prema nebu, simbol je vječne duhovne potrage i mira.

Planinska osobna

Planina Kailash, visoka 6.638 metara, svojom impozantnom prisutnošću i mističnom energijom dominira tibetanskim krajolikom. Smještena u autonomnoj regiji Kine, poznatoj kao Tibet, dio je planinskog lanca Himalaja. Okružena je nepreglednim dolinama, kristalno čistim jezerima i zelenim šumama koje pozivaju istraživače da kroče na ovo sveto tlo.
Tibetanski nomadi, čuvari ovih svetih prostora, dočekuju putnike s osmijehom i gostoprimstvom koje je duboko ukorijenjeno u njihovu tradiciju. Njihovi šareni šatori podsjećaju na duga stoljeća života u skladu s prirodom. Blagdanski obredi i tradicionalne pjesme obogaćuju atmosferu duhovnosti koja lebdi ovim prostranstvima.

Što vidjeti i obići

Jedna od aktivnosti za koju većina posjetitelja odabire planinu Kailash je šetnja planinom. Putnici hrabro kroče na put koji okružuje svetu planinu i koji se zove Kora. Dugačka je oko 52 kilometra i nudi priliku za introspekciju i duhovno buđenje uz šetnju strmim liticama i blistavim jezerima. Korak po korak, putnici se približavaju duhovnom ispunjenju.
Nedaleko od planine Kailash, jezero Manasarovar sija poput dragulja u sunčevom svjetlu. Njegove mirne vode odišu mističnom energijom, privlačeći hodočasnike iz cijelog svijeta. Ritualno kupanje u njegovim vodama smatra se pročišćenjem duše.
Na ovoj ruti putnici otkrivaju bogatstvo duhovne tradicije Tibeta dok obilaze samostane i hramove koji su uklopljeni u ovaj sveti pejzaž. Mirisi tamjana i zvuk molitvenih zvona ispunjavaju zrak, podsjećajući putnike na vječnost duhovnog puta.
Za one odvažnije i spremnije na izazov, uspon na vrh planine Kailash test je snage i vjere. Uspon na ovaj mistični vrh donosi ne samo fizički užitak već i duhovno prosvjetljenje, simbolizirajući put do unutarnjeg mira.
Dok sunce zalazi iza planina i zvijezde se pojavljuju na noćnom nebu, putnici okupljeni oko logorske vatre dijele priče i iskustva. U tom trenutku, u srcu Tibeta, stapaju se prošlost i sadašnjost, materijalno i duhovno, stvarajući nezaboravan trenutak jedinstva sa svetom prirodom. Barem tako kažu oni koji su iskusili ovaj put, a ja im nekako vjerujem.
Putovanje na svetu planinu Kailash, kao i druga duhovna putovanja, nije samo fizičko već i putovanje prema unutarnjem prostoru, prema spoznaji i duhovnom buđenju. U ovim malo luckastijim vremenima, punim izazova, velikih promjena, jurnjave i ništa manje vremena, važno je s vremena na vrijeme zastati i pogledati unutra, a u tim putovanjima najbolja pomoć su nevjerojatni krajolici. Baš onakvi krajolici kao što ih ima planina Kailash.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika