Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tragovi

Prema Popisu stanovništa, onom posljednjem iz 2022. godine, Hrvata je u Srbiji skoro 40.000. To je onaj službeni podatak. Sigurno je ta brojka veća od tih 40.000, ali koliko Hrvata zaista živi  u Srbiji može se samo procjenjivati, nagađati, kao što se može procjenjivati i što su osim demografskih kretanja razlozi što je Hrvata u Srbiji pet puta manje nego 60-ih godina prošlog stoljeća. Tema je to za analizu i uostalom tema koju smo proteklih mjeseci u Hrvatskoj riječi obradili iz različitih kutova, analizirajući i ukrštajući podatke. 
Kako pokazuje službena popisna statistika, u Vojvodini nema grada ni općine u kojima ne žive Hrvati. Negdje se to mjeri tisućama, negdje stotinama, a negdje desetcima. Jedna od općina u kojoj se broj Hrvata mjeri desetcima je Općina Sečanj. A službeno izjašnjenih je 77 Hrvata, najviše u Boki gdje ih je 49. I nisu Sečanj i Boka neki izuzetak. Ima još takvih mjesta diljem Vojvodine. Mjesta u kojima je ionako mala skupina Hrvata zbog asimilacije postala još manja ili u potpunosti nestala.
Tu Boku posjetili smo prije nekoliko dana. Razlog je bilo predstavljanje knjige o Hrvatskom groblju u Boki. Zanimljiva ideja. Sagledavati povijest jedne zajednice kroz njezino groblje. Nije to samo čuvanje uspomene na preminule već se prateći prezimena i imena pokojnika, godine rođenja i smrti, jezik i pismo može pratiti kako su neke obitelji nestajale, gubile svoje nacionalno obilježje.
Zanimljiva ideja koja je na istom projektu spojila Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradsku biblioteku Pančevo. Jedinstvena, jer primjeri suradnje s većinskim kulturnim institucijama nisu tako česti.
Zanimljiva i mještanima Boke, jer je na predstavljanju knjige dvorana doma kulture bila prepuna. 
Knjiga je tu, na groblju je postavljena ploča s natpisom Hrvatsko groblje i popisom spomenika i imena. Potaknuo je ovaj interes za Hrvatsko groblje u Boki i na uređenje groblja. Vremena ima do rujna kada će u Boki biti održan znanstveni skup o Hrvatima u tom mjestu. 
Još kada bi se ovaj bokeljski primjer primio još negdje. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika