Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Žigmanov: Manjine zastupljene u zakonodavnim i izvršnim tijelima

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov susreo se 17. svibnja s visokim komesarom za nacionalne manjine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Kajratom Abdrahmanovim u njegovom uredu u Haagu.
Komesar Abdrahmanov je čestitao Žigmanovu na ponovnom izboru za ministra, uz želje da nastavi sve, kako je rekao, uspješno započete aktivnosti i procese na polju ostvarivanja i zaštite prava i društvenog položaja nacionalnih manjina u Srbiji.
Žigmanov je predstavio aktualno stanje i planove Ministarstva u području nacionalnih manjina, pri čemu je posebno istakao izradu Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, kao i programe koje Ministarstvo provodi zajedno s Uredom OESS-a u Srbiji.
Žigmanov je naglasio važnost uspješno završenih izbora na republičkoj i pokrajinskoj razini, posebno iz vizure političke participacije nacionalnih manjina. 
»Broj izabranih narodnih zastupnika i broj ministara u novoj Vladi Srbije iz redova nacionalnih manjina visoko odražava nacionalni sastav stanovništva. Slična je situacija kada je riječ o donositeljima odluka u tijelima vlasti u AP Vojvodini. Takvo pozitivno razrješenje izbora posljedica je opredjeljenja pobjednika izbora – Srpske napredne stranke i predsjednika Republike Aleksandra Vučića – o potrebi stvaranja, prema nacionalnim manjinama, inkluzivnih institucija vlasti koje će voditi računa o multietničkom sastavu stanovništva«, rekao je Žigmanov.
Visoki komesar Abdrahmanov je rekao da često ističe Srbiju kao dobar primjer integracije nacionalnih manjina, kao i dobar zakonodavni okvir, te mjere i politike koje su usmjerene na zadovoljavanje interesa i potreba nacionalnih manjina. Razgovaralo se i o izazovima u primjeni zakona, pitanju razmjerne zastupljenosti nacionalnih manjina u javnoj upravi, kao i o koracima koji se poduzimaju na planu ekonomskog razvoja i razvoja infrastrukture u područjima u kojima živi značajan broj pripadnika nacionalnih manjina.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika