Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska – Srbija 2021. – 2027.

Na sastanku Odbora za praćenje, održanom u Novom Sadu 7. svibnja 2024., odobreno je financiranje dodatnih 17 projekata u okviru prvog poziva Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska – Srbija 2021. – 2027., čime je ukupan broj odobrenih projekata u ovom pozivu dostigao 20. Ovaj program predstavlja nastavak uspješne suradnje između dvije zemlje iz prethodnog programskog razdoblja 2014. – 2020. Programsko područje obuhvaća četiri županije u Hrvatskoj: Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku, kao i pet okruga u Srbiji: Sjevernobački, Zapadnobački, Južnobački, Srijemski i Mačvanski. Ovo područje pokriva 25.505 km², što predstavlja 18.4 % teritorija Hrvatske i 17 % teritorija Srbije, s ukupno oko 2,1 milijun stanovnika. Odobrenje ovih 20 projekata u prvom pozivu Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska – Srbija 2021. – 2027. predstavlja značajan korak k unaprjeđenju prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije. Realizacija ovih projekata doprinijet će istraživanju i inovacijama, boljoj prilagodbi klimatskim promjenama, te razvoju turizma i kulture u obje regije. Najava sljedećeg poziva u posljednjem kvartalu 2024. godine pruža daljnju priliku za unaprjeđenje i proširenje ove suradnje.
Odobrene su prijave u okviru sljedećih specifičnih ciljeva: istraživanje i inovacije – 11 projekata, prilagodba klimatskim promjenama – 4 projekta i turizam i kultura – 2 projekta.
Među projektima koji su odobreni nalazi se i projekt INNATUS čiji je nositelj Općina Ernestinovo, a partner na projektu je Hrvatsko nacionalno vijeće iz Srbije. Ukupni cilj projekta je unaprijediti ulogu kulture i održivog turizma u širem području općine Ernestinovo i Subotica, jačanjem kapaciteta dionika, razvojem infrastrukture kulturnog turizma i jedinstvene ponude kulturnog turizma utemeljene na zajedničkoj kulturnoj baštini naivne umjetnosti, čime se potiče gospodarski razvoj, socijalna uključenost i socijalne inovacije u prekograničnom području. Šira regionalna zajednica će imati koristi izvan neposrednih dionika unutar mreže. Turisti, lokalna poduzeća i kulturni entuzijasti će imati koristi od poboljšane koordinacije u promicanju naivne umjetnosti i održivog turizma, osiguravajući zajednički napor u povećanju privlačnosti kulturnog turizma u regiji. 
Ukupni fond sredstava za Interreg VI-A IPA Program Hrvatska – Srbija 2021. – 2027. iznosi više od 38 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA III fonda. Kada se uključi nacionalno sufinanciranje, ukupan iznos sredstava prelazi 45 milijuna eura.
I. U.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika