Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova hrvatska Vlada

Hrvatska je dobila novu Vladu predvođenu Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), pobjednicom travanjskih parlamentarnih izbora, koju će kao i prethodne dvije voditi predsjednik te stranke Andrej Plenković. U Vladi će prvi put biti i ministri iz Domovinskog pokreta (DP).
Poslije rasprave duge više od deset sati, za treću Plenkovićevu Vladu glasalo je 79 zastupnika, 61 je bio protiv, a jedan uzdržan.
Umjesto dosadašnjih 16 ministarstava, Vlada Hrvatske broji dva više, a ukupno tri su pripala Domovinskom pokretu. 
Glavni tajnik DP-a Josip Dabro je ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, odvjetnik i član predsjedništva te stranke Ante Šušnjar je ministar gospodarstva a teolog i nekadašnji član HDZ-a Ivan Šipić vodi Ministarstvo demografije i migracija.
Dan ranije Gordan Jandroković treći je put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora.
Jedino novo lice iz HDZ-a u Vladi je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta, koji je u tom ministarstvu od 2017. godine obavljao dužnost državnog tajnika.
Doskorašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković preuzela je resor zaštite okoliša i zelene tranzicije, a dosadašnji ministar gospodarstva Damir Habijan prešao je na čelo Ministarstva pravosuđa i javne uprave.
Resor zdravstva ostao je u rukama Vilija Beroša, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i dalje vodi Branko Bačić, resor obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, a vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
Kao i u prethodne dvije vlade Nina Obuljen Koržinek ostaje ministrica kulture i medija, Oleg Butković ministar mora trgovine i infrastrukture i Tomo Medved ministar branitelja.
Ministar financija ostaje Marko Primorac, kao i Radovan Fuks koji ostaje na dužnosti ministra obrazovanja, znanosti i, kako je pridodano od ovog mandata, mladih.
Marin Piletić će ostati ministar za rad, obitelj, socijalnu politiku i mirovinski sustav, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
Vlada ima ukupno sedam potpredsjednika: Butković, Anušić, Medved, Bačić i Božinović ostaju na toj poziciji, Primorac im se pridružio kao i Josip Dabro iz DP-a.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika