Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrednujemo raznolikost i promičemo pravednost

»Inzistirat ćemo u programu na onome po čemu se DSHV prepoznaje, a to je obrana i artikuliranje interesa pripadnika hrvatske zajednice, kao zajednice koja pridonosi multikulturalnom bogatstvu svake zajednice. Mi smo stranka koja vrednuje raznolikost, promiče pravednost i nastoji osigurati prosperitet pripadnika svih, a naročito pripadnika hrvatske zajednice i zato je naša parola na ovim izborima ‘Za pravednu Suboticu’ i ‘Za pravedni Sombor’, jasno ukazujući da želimo biti integrirani u strukture lokalnih samouprava, želimo biti dionici institucija u kojima se donose odluke i želimo da se sljedeći put ne okupljamo samo u Uredu Doma naše stranke već da možemo otići na neko gradilište i započeti radove i završiti radove koji se tiču hrvatske zajednice i njenih institucija, a ne kao sada da smo svjedoci da u protekle četiri godine nismo bili svjedoci niti jednog značajnijeg investicijskog programa koji je vezan uz prostore gdje Hrvati žive«, rekao je na konferenciji za medije, održanoj u ponedjeljak 20. svibnja, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.
Govoreći o pozicioniranju i nastupu stranke na predstojećim lokalnim izborima u Vojvodini u gradovima Subotici i Somboru u kojima izlaze na izbore na ovoj se konferenciji  fokusirao prije svega na izbornu platformu i listu sa 67 kandidata za Grad Suboticu. 

U Subotici koalicija, u Somboru samostalno

Žigmanov je rekao da je DSHV uvijek bio i ostao zainteresiran da sudjeluje u političkom životu »bez obzira na izazove, bez obzira na kontekste, na konstelaciju u kojoj se u danom trenutku nalazili. Nema u našim odlukama alternative, nema druge solucije. Ako hoćemo biti u ringu, moramo se za to spremati, moramo izlaziti. Mi smo na ove izbore odlučili izići u onim lokalnim samoupravama u kojima ima značajan broj pripadnika hrvatske zajednice, koji unutar sebe imaju dovoljan mobilizacijski potencijal da se mogu organizirati. Ono gdje jesmo brojčano jači, u većem broju nas ima, jesu Grad Subotica i Grad Sombor. Pokušali smo naći na tržištu političkih partnera one subjekte koji bi s nama htjeli, željeli i imaju istu vrijednosnu orijentaciju. U Subotici idemo s našim sad već tradicionalnim partnerom Strankom pravde i pomirenja, a u Somboru, gdje oni nemaju svoju organiziranu jedinicu, idemo samostalno. I to je prvi puta da DSHV unutar jedne lokalne samouprave izlazi samostalno na izbore, i na to smo ponosni«, rekao je Žigmanov.
Kako je kazao, manjinske zajednice nemaju luksuz biti oštri ideološki takmaci na političkom polju, moraju djelovati integrativno, okupljati sve ono što je korisno i konstruktivno. »Na listi su od onih najmlađih koji neki imaju 20 godina pa do onih koji su 90-ih osnivali DSHV i koji su danas u dubokoj starosti. Pokušali smo i uspjeli i obrazovnu strukturu pokriti, kada su u pitanju profesije kao i kada je u pitanju teritorijalni razmještaj od Palića do Mišićeva, Gornjeg i Donjeg Tavankuta, Mirgeša, svih područja Subotice, Male Bosne, Kaponje, Kucure, Verušića, Đurđina, Žednika, Čantavirskog puta, Bikova. Prvi puta imamo na listi 67 kandidata što također govori o ozbiljnom i odgovornom pristupu i kvalitetnom odgovoru naših članova i simpatizera«, kazao je Žigmanov.

Zahtjevi DSHV-a

Posljednjih godina bilježi se afirmacija hrvatskog pitanja u Vojvodini i kada su u pitanju postignuća koje je DSHV imao u suradnji s HNV-om, kapitalni projekati, ukupni hrvatsko-srpski odnosi, dobivanje ministarskog mjesta u Vladi Srbije, rekao je Žigmanov i pojasnio. 
»To sve govori o tome da se s jedne strane prepoznajemo kao odgovorni politički partneri koji mogu voditi i državnu politiku i koji mogu biti konstruktivni kada je u pitanju kreiranje i provođenje svih relevantnih politika koji se od političkih predstavnika očekuju, a s druge strane da smo na unutarnjem manjinskom planu imali brojne beneficije, brojna postignuća. Prepoznati smo, bili smo subjekt međudržavnih susreta i delegacija; uistinu smo pravi posrednici kada je u pitanju rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije, hrvatskog i srpskog naroda, naravno u domenama naše moći. 
Žigmanov je rekao kako žele ostvariti ravnopravnost, integraciju i jednakost kada su u pitanju svi segmenti društvenog života. Od institucionalne podrške za zaštitu prava u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe jezika do komunalne infrastrukture i gospodarstva.
»Hoćemo jačati obrazovanje na hrvatskom jeziku, nećemo više da budemo u poziciju da se ćutimo sramotno da kada premijer Plenković u lipnju prošle godine pita tada premijerku Anu Brnabić zašto Grad Subotica nije izdao jedan dokument koji je osnov za formiranje i osnutak Hrvatskog školskog centra kao pravnog subjekta, zašto se na to čeka pet godina. Hoćemo da naši politički predstavnici unutar struktura i zakonodavnih i izvršne vlasti u lokalnim jedinicima interese i prava hrvatske zajednice artikuliraju unutar sistema. Ne s ulice, ne na visokim susretima visokih dužnosnika da kolegica Brnabić, tada premijerka, mora nelagodno pitati gradonačelnika zašto to nije urađeno, jer je to nešto što je normalno da se uradi«, kazao je Žigmanov.
DSHV će se zalagati i za Dramu na hrvatskom jeziku u subotičkom Kazalištu, rekao je Žigmanov. 
»Mislimo da u gradu gdje nas ima značajni broj i gdje imamo baštinu možemo imati svoju jedinicu unutar kazališnog prostora jer ne smatramo sebe manje vrijednim od pripadnika drugih zajednica koje u profesionalnim teatrima imaju tri organizacijske jedinice. Pa nije valjda nekome nešto dopušteno, a nekima nije, nije valjda da jedna inicijativa koja je legitimna koja počiva na stručnom pristupu s vrlo jasnom vizijom se ne može ostvariti jer je pokreću hrvatske institucije? Isto tako hoćemo da se pitanje prostora za djelovanje Bunjevačkog kola trajno riješi, ne da budemo vječni podstanari u gradu čiji smo građani«, kazao je Žigmanov.
Kada su u pitanju komunalna pitanja Žigmanov je rekao kako žele jednakost svih usluga u svim mjestima. »Danas se otpad u sustavu JKP Čistoće i zelenila prikuplja u kantama u svim naseljenim mjestima. To nam je bila vrlo jasna poruka na početku prošloga mandata što smo artikulirali. Ne možemo imati na teritoriju grada da su pojedina naseljena mjesta s većim stupnjem usluga, a neka s manjim«, rekao je Žigmanov i dodao: »Ne možemo se pomiriti s činjenicom da jedina tri naseljena mjesta nemaju vodovod i sva tri su, zamislite, s pretežitim stanovništvom hrvatske nacionalnosti. Mi ne kažemo da iza toga stoji namjera. Naprotiv. Mi samo konstatiramo i hoćemo da politike koje će Subotica voditi budu usmjerene na to da Tavankut, Gornji i Donji, i Mirgeš dobiju napokon vodovod, a ne da dva mejseca tijekom ljeta žive nedostojno kada su u pitanju standardi 21. stoljeća«.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika