Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Studij nadohvat ruke

Osječko-baranjska županija organizirala je prvi Sajam mogućnosti i obrazovanja, koji je održan 16. svibnja u prostoru Gospodarskog centra u Osijeku. Cilj ovoga sajma bio je usmjeravanje budućih studenata za dalje obrazovanje, ali i ponuda tržišta rada za učenike koji završavaju strukovne škole. 
Uz maturante Osječko-baranjske županije kojih je bilo oko 2.500, sajmu su nazočili i članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević s dvadesetak učenika trećih i četvrtih razreda Gimnazije Svetozar Marković i Srednje medicinske škole.  
»Zahvalna sam pročelnici Upravnog odbora za obrazovanje Osječko-baranjske županije Mirandi Glavaš Kul što nas se sjetila i pozvala, te smo imali priliku vidjeti što se u ovoj županiji nudi našim mladima. Bilo je izuzetno kvalitetno i dobro, a budući da posljednjih godina naši studenti gravitiraju Osijeku i Vukovaru, ovo nam je bilo izuzetno korisno«, kaže Stipančević i dodaje kako je bilo prilike za uspostaviti kontakte, puno toga vidjeti i upoznati se s brojnim mogućnostima koje sada Osijek kao studentski grad nudi. 
Po njenim riječima, na sajmu se predstavilo 46 izlagača, odnosno fakulteta, visokih učilišta i poslodavaca, koji mladima nude obrazovanje i posao. 
I ove godine je od 25 maturanata koji se pripremaju upisati fakultet u Hrvatskoj, dvije trećine njih zainteresirano za studij u Osijeku ili Vukovaru. Budući da iz Srednje medicinske škole izlaze maturanti – fizioterapeuti njima je primarno interesiranje Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, gdje dalje školovanje planira nastaviti njih šestero. 
»Budućim studentima se sada nudi ono o čemu smo ranijih godina sanjali. Gotovo svi imaju osigurane posebne upisne kvote, osigurane domove, stipendije, a od sveučilišta ovisi što im se još nudi kao studentske povlastice. Imamo izuzetnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom i to godinama unazad, jer prepoznaju naše potrebe, a Osijek sada nudi atraktivne studijske programe i nove smjerove. Kada su u pitanju naši maturanti, u tijeku je predaja dokumentacije za one kojima su osigurane upisne kvote, a onima koji će morati polagati Državnu maturu bit će osiguran smještaj i hrana tijekom tih dana«, napominje Stipančević i pojašnjava kako se budući studenti, odnosno maturanti (sada učenici trećih razreda) trebaju na vrijeme javiti u Hrvatsko nacionalno vijeće, točnije već krajem ove ili početkom naredne godine, kako bi se što ranije započelo s pripremama za ono što ih čeka.  
»Potaknuti pozitivnim primjerom Sajma obrazovanja, voljela bih da u nekoj budućnosti i mi napravimo neki vid takvog informiranja, jer imamo što ponuditi i učenicima osnovnih i srednjih škola, a i roditeljima. Mislim da je to izuzetno korisno jer tada na jednom mjestu svi zainteresirani mogu dobiti sve potrebne informacije vezane za osnovnu i srednju školu pa i fakultete, bilo da ga žele upisati u Srbiji ili Hrvatskoj«, kaže Nataša Stipančević.
Osječko Sveučilište, kako je rečeno na sajmu, trenutno ima 16.200 studenata i nudi 1.600 kreveta u tri doma od kojih je jedan, kako su rekli, najveći studentski dom u Hrvatskoj i u rangu je hotela s četiri zvjezdice. Blizina Osijeka je također povoljni moment za studente iz Vojvodine, a brojne pogodnosti su samo dodatni plus u odabiru mjesta studiranja ovogodišnjim maturantima. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika