Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Folkloraši Kola u Virju

VIRJE – Dio izvođačkog folklornog ansambla HKC-a Bunjevačko kolo nastupio je protekloga vikenda na smotri folklora Slatki susreti u mjestu Virje (Koprivničko-križevačka županija) u Hrvatskoj. Domaćin je bio mjesni HPD Ferdo Rusan, a nastupila su folklorna društva iz Austrije, Srbije i Hrvatske. 

Nagrada za Marka Križanovića

KAPTOL – Pjevač Marko Križanović iz Subotice u pratnji TS-a Misija iz Pečuha s pjesmom Naša noć osvojio je drugu nagradu žirija na 49. festivalu tamburaških pjesama Zlatni glas Zlatne doline u Kaptolu. Glazbu za Našu noć potpisuje Stjepan Ruda Rudinski a tekst Đurđa Habel. Jedan od članova žirija na festivalu bio je i Vojislav Temunović, profesor tambure i umjetnički direktor Festivala bunjevački pisama u Subotici.

Vizin nastupio u Noći orgulja

KELEBIJA – Povodom Noći orgulja, 18. svibnja, održani su koncerti u gotovo 30 zemalja. Jedan od njih održan je u katoličkoj ckrvi na Kelebiji gdje je nastupio orguljaš Kornelije Vizin. Uz pratnju komornog orkestra Subotičke filharmonije, Vizin je izveo i djelo Fanfare Ungariko Ádáma Balázsa pisano za ovu prigodu. 

Baby Lasagna otvara Exit

NOVI SAD – Hrvatski glazbenik Baby Lasagna, koji se proslavio uspjehom na Eurosongu, otvorit će 10. srpnja 24. izdanje EXIT festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nakon Konstrakte, Baby Lasagna je prvi izvođač iz regije koji će biti headliner ovog festivala.

Okrugli stol Urbani Šokci

OSIJEK/PEČUH – Šokačka grana iz Osijeka, u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata (Subotica), Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj (Pečuh) te Vinkovačkim šokačkim rodovima priređuju danas i sutra, 24. i 25. svibnja, 19. međunarodni okrugli stol Urbani Šokci. Ovogodišnja tema je »Predsvatovski običaji u tradicijskoj kulturi Šokaca i Bunjevaca« koji žive u trima susjednim zemljama. Program će biti održan u Osijeku i Pečuhu. Od Hrvata iz Vojvodine sudjeluju Senka Davčik iz Subotice i Ruža Silađev iz Sonte.
Program prvoga dana počinje u 15.30 sati u osječkoj Staroj pekari u okviru kojeg će, osim predavača, program svojim nastupom obogatiti i Ženska pjevačka skupina Šokačka grana. 
Nastavak je 25. svibnja u Pečuhu, s početkom u 10 sati, u Hrvatskom klubu Augusta Šenoe. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ‒ Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i Grad Vinkovci.

Film Countryman u Subotici

SUBOTICA – U Art kinu Lifka u Subotici 29. svibnja bit će prikazan film Countryman (Zemljak). Početak je u 19 sati. Film je nastao u produkciji Petera Pecotica, australskog umjetnika hrvatskih korijena, a govori o Josephu Williamsu, tj. Josephu Orloviću, aboridžinskom lokalnom umjetniku čiji je otac Hrvat. To je životna priča o susretu sina i oca nakon 40 godina, priča o hrvatskim iseljenicima u Australiji, priča o prijateljstvu i zajedništvu među ljudima.
Projekcija se održava u organizaciji ZKVH-a i HNV-a u suradnji s Veleposlanstvom Australije u Beogradu te posredstvom Hrvatske matice iseljenika.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika