Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljubav trojedinog Boga

Trojedini Bog je za čovjeka otajstvo u koje vjeruje, a koje nikada ne može proniknuti. Jedino što možemo je osjetiti Božju ljubav kroz sve tri božanske osobe. Otac nas ljubi, njegova smo djeca i nudi nam spasenje, koje nam je zavrijedio Sin, a Duh nas vodi onim putem koji nam je Sin pokazao, a koji završava kod Oca, kako bismo se s njime radovali u vječnosti. Svjestan da trojedini Bog nad svime ima svoju vlast, čovjek svaki svoj dan, svaki svoj posao, svaku svoju brigu i strah stavlja u ruke Božje moleći i krsteći se U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Time izražava svoju vjeru u Presveto Trojstvo. Ove nedjelje kada slavimo otajstvo trojedinog Boga, važno je prisjetiti se koliku nam ljubav Bog iskazuje kao Otac, kao Sin i kao Duh Sveti. A budući da ljubav nije odnos u kojem obje strane trebaju ljubiti, plodove Božje ljubavi ne možemo baštiniti ukoliko ne uzvratimo ljubav.

Otac

Još od Starog zavjeta Bog kroz odabrani narod objavljuje svoju očinsku brigu za čovjeka. Ali kao svaki otac, on kroz ljubav odgaja svoju djecu, svoj narod. Ne želi ih prisiljavati da ga prihvaćaju i slijede, ali jasno im daje do znanja da je uz njih, ako su oni uz njega. Ako nisu, on im neće nametati svoju ljubav i pomoć. Tako je i danas. Božji narod nisu više samo Izraelci nego svi mi koji smo kršteni. Očinskom ljubavlju jednako ljubi svakog, ali ostavlja i pravo izbora želimo li ga prihvatiti kao Oca ili smatramo da nam nije potreban. On nikada ne odbacuje svoju djecu, ali njegova djeca odbacuju njega. No, on, kao što nam je Isus prispodobom o milosrdnom ocu slikovito prikazao, čeka svako svoje zalutalo dijete da se vrati i radosno ga prihvaća. U Starom zavjetu piše: »Gospodin je Bog gore na nebu i ovdje na zemlji – drugoga nema. Drži njegove zakone i njegove zapovijedi koje ti dajem danas da dobro bude tebi i tvojoj djeci poslije tebe…« (Pnz 4,39-40). Otac daje zapovijedi, ne da svoju djecu ograničava i sputava nego im daje smjernice koje će ih voditi putem spasenja. Očinska ljubav uči kako živjeti životom vjernika, kako živjeti životom koji osigurava Očevu zaštitu i vodi u Nebo.

Sin

Sin dolazi otkupiti čovjeka, zavrijediti mu spasenje svojom žrtvom. Isto tako, Sin objavljuje Oca na posve drugačiji i ljudima prijemčiviji način. On svojim riječima i djelima raspršuje sve dotadašnje zablude o Bogu kao nekom strogom sucu i pokazuje ljudima njegovu neizmjernu očinsku ljubav. Ohrabruje sve posrnule i zalutale grješnike da se vrate k Ocu, jer on s radošću iščekuje njihov povratak. Bog je ljubav. Očevo milosrđe je neizmjerno, a Sin u osobi Isusa Krista pokazuje ljudima to milosrđe i poziva ljude na obraćenje. Kada se ispunilo vrijeme, Sin se žrtvuje za čovjekovo spasenje.

Duh Sveti

Prije nego se vratio k Ocu Sin svojim učenicima povjerava zadatak da njegovim učenicima učine »sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga« (Mt 18,19). No, ne ostavlja ih same s ovim teškim zadatkom, šalje im Duha Svetoga, koji ih vodi i poučava, koji ih čini sposobnima ispuniti zadaću koju su primili. Duh je i danas s nama. Naša je zadaća živjeti prema Očevim zapovijedima, ljubiti Oca i bližnjega kako nas je Sin poučio, te ispuniti zadaću koju je Sin povjerio svojim učenicima. Duh je s nama, kao što je bio i s dvanaestoricom, ali hoćemo li biti oni koji druge poučavaju i koji hode k Ocu putem koji je pokazao Sin ovisi samo o nama, želimo li to. Trojedini Bog pomoći će nam ako želimo živjeti kao njegova djeca.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika