Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veliko finale

Nisam ni slutila da će ova serija trajati toliko dugo. Počela sam sa zemljama Amazonije u studenome. Bilo je svega između, mnogo aktualnih putovanja o kojima sam pisala, ali najvažnije je da nije bilo zastoja i da je cijela priča zaokružena. Dobar je osjećaj kada obavite posao.
Zajedno smo obišli osam zemalja, uživali u opisima, prije svega njihovih prašuma, a danas stižemo do devete, gdje završavamo priču i pakiramo želju za putovanjem u zemlje Amazonije.
Surinam, možda najmanje poznata od amazonskih zemalja, smještena na sjeveroistoku Južne Amerike, očarava svojim bogatstvom prirodnih resursa, multikulturalnom baštinom i neotkrivenim avanturama. Ova fascinantna destinacija, često skrivena među većim turističkim odredištima kontinenta, posjetiteljima nudi jedinstveno iskustvo koje spaja bujnu tropsku vegetaciju, tajanstvene šume Amazona i raznoliku kulturnu baštinu. Dakle, sve što jedan ljubitelj divljina može poželjeti.
Geografski, Surinam se proteže od obala Atlantskog oceana do unutrašnjosti, gdje dominiraju guste prašume i planinska područja. Glavni grad Paramaribo, smješten uz rijeku Surinam, odražava spoj tradicionalne i moderne arhitekture, dok se unutrašnjost zemlje proteže u divljinu neistraženih područja.
Stanovništvo Surinama sastoji se od raznolike mješavine etničkih skupina i kultura. Afro-surinamsko naslijeđe, ostatak kolonijalne prošlosti, susreće se s azijskim i europskim utjecajima, stvarajući bogatu i živopisnu kulturnu scenu. Ta se raznolikost izražava kroz kuhinju, glazbu, religiju i običaje, čineći Surinam jedinstvenom destinacijom za istraživanje i iskustvo raznolikosti.
Turistička atrakcija Surinama leži u njegovoj neotkrivenoj prirodnoj ljepoti. Nacionalni parkovi kao što su Brownsberg, Središnji prirodni rezervat Surinama i Galibi prirodni rezervat nude spektakularne prizore netaknute prirode. Posjetitelji imaju priliku istražiti bujne tropske šume, promatrati raznolikost flore i faune te doživjeti čari prekrasnih slapova i jezera.
Avanturističkim aktivnostima u Surinamu nema kraja. Od vožnje kajakom duž rijeke ili kanjoninga niz slapove do istraživanja špilja i susreta s divljim životinjama na safariju, posjetitelji će pronaći svoj izazov. Za one koji vole mirniji odmor, plaže uz obalu Atlantskog oceana nude mogućnost opuštanja na bijelom pijesku ili uživanje u vodenim sportovima poput ronjenja ili surfanja.
Kulturna scena Surinama također nudi mnoštvo aktivnosti za posjetitelje. Paramaribo, UNESCO-va svjetska baština, nudi šarmantne ulice ispunjene povijesnim zgradama, tržnicama, muzejima i umjetničkim galerijama. Posjetitelji mogu istražiti bogatu kulturnu baštinu kroz tradicionalne festivale, glazbene nastupe i lokalnu kuhinju koja spaja različite utjecaje.
Surinam je destinacija koja ostavlja neizbrisiv dojam na svoje posjetitelje. Njegova prirodna ljepota, kulturna raznolikost i avanturistički duh privlače one koji žele istražiti neotkrivena odredišta i doživjeti autentično iskustvo. Za putnike koji žele skrenuti s utabanih staza i otkriti skrivene dragulje Južne Amerike Surinam nudi avanturu koja će očarati i nadahnuti.
Iskreno, i bez svih ovih članaka o Južnoj Americi i zemljama Amazonije imala sam veliku želju putovati i istraživati je. Sada je moja želja još veća i jasnija, a nadam se da sam svima jasno dala do znanja zašto i da sam uspjela privući još nekoga. Sretne nam prašume Amazonije. 
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika