Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Traljava gužvara

Nedjeljom i svecima u Baču i okolici od davnina se pravi traljava gužvara. Kao nadjev za ovaj kolač može se stavljati svašta, a najosvježavajući je ako se u njega dodaju višnje. Recept je s nama podijelila Stanka Čoban koja je ovaj kolač naučila praviti od svoje bake i mame. 

Sastojci za tijesto:
1 kg brašna 
1 svježi kvasac 
0,5 l mlijeka 
2 jušne žlice šećera
1 žličica soli
1 jaje
2 dl jogurta
50-100 g margarina

Sastojci za fil:
3-4 jušne žlice masti
125 g margarina
4 žumanjka
5-6 jušnih žlica šećera

Sastojci za nadjev:
750 g višanja 
prstohvat šećera
prstohvat griza

bjelanjak za premazivanje
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Izmrviti kvasac i dodati šećer i mlijeko. Kada se digne, sipati u posudu s prosijanim brašnom. Dodati preostalo mlijeko, šećer i sol, jaje, jogurt i omekšani margarin te sve sjediniti. Tijesto mijesiti dok ne postane mekano i glatko. Pokriti ga i ostaviti da odmori najmanje pola sata. Za to vrijeme pripremiti fil: umutiti margarin, mast, žumanjke i šećer. 
Dignuto tijesto razviti oklagijom koliko god se može (1-2 cm) te ga premazati filom. Tijesto preklopiti s jedne i druge strane, kao za krempitu, te ostaviti da odstoji pola sata. Razvući ga oklagijom na debljinu 2 cm i poredati višnje koje se mogu zasladiti prstohvatom šećera i posuti i prstohvatom griza kako ne bi curile. Kao nadjev, umjesto višanja, u tijesto se mogu staviti suhe grožđice s cimetom, sir, nešto treće ili ostaviti prazno. 
Tijesto uviti u rolnu do pola s jedne i do pola s druge strane. Uvrtjeti s jednog i drugog kraja suprotnim smjerom te staviti u dublji pleh. Kolač se zbog ovoga dosta iskida i zbog toga je i dobio naziv traljava gužvara. Ostaviti da odstoji 15-ak minuta i premazati ga s bjelanjkom. Gužvaru peći na 200 stupnjeva dok ne porumeni, tad ju pokriti papirom za pečenje i smanjiti na 150 stupnjeva. Zbog debljine kolača potrebno je peći oko sat vremena.
Kolač po želji posuti šećerom u prahu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika