Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Gubec u Vinkovcima

VINKOVCI – Reprezentativna folklorna skupina HKPD-a Matija Gubec gostovala je na 23. Memorijalnom festivalu folklora Robert Bajtal u Vinkovcima, na poziv folklornog ansambla Lisinski koji je skupa s Gradom Vinkovci organizirao ovu manifestaciju. Ansambl Lisinski iz Vinkovaca ujedno će biti gost na godišnjem koncertu Gupčeva folklornog odjela 6. srpnja u Domu kulture u Tavankutu.

HKC Bunjevačko kolo u Ivankovu

IVANKOVO – Folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo gostovali su u nedjelju, 26. svibnja, na 3. smotri dječjeg folklornog stvaralaštva U srcu mi zavičaj u Ivankovu. Nastupila su društva iz Hrvatske, BiH te Srbije. Ovogodišnja smotra održana u sklopu projekta »Očuvanje kulturne baštine kao nositelja vrijednosti memorije« koji financira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sudionici projekta su Općina Ivankovo i HKC Bunjevačko kolo iz Subotice.

Šokadija u Vladislavcima

VLADISLAVCI – KPZH Šokadija iz Sonte predstavila se na Ivanjskom sijelu u Vladislavcima, kao gosti mjesnog KUD-a Dukat. »Nastavljamo suradnju a ovoga puta to je bilo područje tradicije i kulture. Hvala dragim domaćinima na gostoprimstvu«, navode u Šokadiji. 

Duška Mušić u Beogradu

BEOGRAD – Stand-up komičarka iz Ploča Duška Mušić gostovala je u Beogradu u organiziciji tamošnjeg HKD-a Hrvatski kulturni centar. Gošća je izvela stand up Mali su mi na vrh glave. Mušić je autorica nekoliko knjiga punih humora i satire, a nastupila je uz muzičku pratnju Anite Šunjić. Prema najavama, stand up Mali su mi na vrh glave izveden je i u Kulpinu. 

Likovni susret s Vinkovčanima

SUBOTICA – Protekloga vikenda u Subotici održana je likovna kolonija koja je okupila članove Hrvatskog društva likovnih umjetnika iz Vinkovaca i domaćeg HLU Croart. Bio je ovo osmi susret članova dviju likovnih udruga. Ukupno jedanaest slikara stvaralo je u dvorištu Doma učenika srednjih škola. U obilasku Subotice, gosti iz Vinkovaca predvođeni predsjednikom udruge Ivanom Lončarom – Jeanom, posjetili su i Hrvatski dom – Maticu, sjedište institucija hrvatske manjine u Srbiji. Iduće godine susret slikara bit će održan u Vinkovcima.

Dužijanca malenih u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo iz Subotice organizira 15. i 16. lipnja u Subotici 17. festival dječjeg stvaralaštva Dužijanca malenih. U subotu, 15. lipnja, bit će priređene zabavno-edukacijske igre na temu dužijance. Idućeg dana, u nedjelju, 16. lipnja, djeca će sudjelovati u svetoj misi zahvalnici u katedrali sv. Terezije Avilske s procesijom. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika