Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izborene Olimpijske igre

Pune tri godine veslač Martin Mačković je sanjao svoj sportski san o odlasku na Olimpijadu u Pariz 2024. godine, jer mu je u Tokiju 2021. godine doslovno za malo izmaklo olimpijsko odličje. Veslao je tada u paru s Milošem Vasićem, ali je njihova suradnja nedavno prekinuta pa se u posljednji tren upario s Nikolajem Pimenovim u nadi kako bi u posljednjoj kvalifikacijskoj šansi u Luzernu mogli dohvatiti potrebitu olimpijsku normu. Ali, odlukom VSJ-a njih dvojica nisu bili na popisu putnika za Švicarsku... Što se potom događalo saznajemo ekskluzivno od Martina...
Kako ste se uopće nakon svega ipak našli u Luzernu na posljednjim kvalifikacijama za Olimpijadu?
U petak u podne nam je trener javio da će nas možda Svjetska veslačka federacija (FISA) pustiti da nastupimo u Luzernu. Odmah smo se spakirali i odletjeli iste večeri u Švicarsku. FISA je istoga petka četiri sata vijećala na svojim sastancima, ali i dalje bez konačne odluke u svezi našeg potencijalnog nastupa. Sutradan, u subotu, stigao nam je čamac koji je dan prije krenuo iz Beograda i Nikolaj i ja smo, prvi puta poslije dva tjedna, trenirali zajedno. U 13 sati saznajemo kako je FISA, nakon svojevrsnog presedana u veslačkom sportu, donijela konačnu odluku i odlučila da možemo nastupiti u olimpijskim kvalifikacijama.
Prema prikazanim rezultatima sigurno vam je obojici laknulo, jer ste u svim utrkama kvalifikacijskog programa bili na visini olimpijske zadaće.
Apsolutno. U nedjelju smo u prvoj utrci zabilježili sigurnu pobjedu, a isto smo ponovili u ponedjeljak kada smo nastupili u polufinalu. U završnoj, finalnoj kvalifikacijskoj utrci zauzeli smo 2. mjesto, iza posade SAD-a i s vremenom 6:26;47 osigurali normu za Olimpijadu.
Što ti je prošlo kroz glavu nakon olimpijskog prolaska u cilj i kako si se osjećao kao napokon potvrđeni sudionik predstojeće Olimpijade? 
Osjetio sam veliko olakšanje, ali i tugu zbog svega što se događalo proteklih desetak dana. Ipak, dominirala je radost i sreća jer je sve na kraju dobro prošlo za Nikolaja i mene.  
Na koncu ovog kratkog razgovora kakva su tvoja predviđanja za nastup u Parizu?
Mislim da bismo mogli biti jedno od većih iznenađenja u Parizu. Budući da smo se, praktično bez zajedničkog treninga, uspjeli kvalificirati za Olimpijadu, mislim da u narednom pripremnom razdoblju možemo znatno ubrzati i postići kvalitetniji rezultat na najvećoj smotri svjetskog sporta.
D. P.
Foto: worldrowing.com

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika