Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Hoćemo biti uključeni tamo gdje se donose odluke«

Središnja predizborna konvencija izborne liste br. 3 »Za pravednu Suboticu – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Stranka pravde i pomirenja – Tomislav Žigmanov« uoči izbora za Skupštinu grada Subotice, koji će biti održani 2. lipnja, održana je 24. svibnja u HKC-u Bunjevačko kolo. Na skupu su govorili predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, dopredsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. sc. Reihan Kurtović, prvi na listi u Subotici Marin Piuković i kandidati na listi Jasmin Ademović, Ninoslav Radak i Mira Temunović.

Za jednake uvjete života u svakom mjestu

Predsjednik stranke i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov rekao je kako koalicija s kojom nastupaju na lokalnim izborima želi »nastaviti što su naši preci radili kada je u pitanju borba za dobro pripadnika hrvatskog naroda, za dobro područja, sela, gradova u kojima živimo i dobro svih građana, svih drugih naroda s kojima živimo, za dobro društva kojemu pripadamo, koje se ima graditi na pravdi, jednakosti i ravnopravnosti svih građana, na jednakim prilikama za sve građane bez obzira na nacionalnost, za društvo bez diskriminacije, bez isključivanja, bez zakidanja«. 
»Naši preci su stoljećima to svjedočili bez obzira na složenosti i izazove, bez obzira na teškoće kojima su bili izloženi. Oni su znali da dobro, pravda, ravnopravnost mora postojati u društvu ukoliko hoćemo graditi društvo sretnih i zadovoljnih građana. DSHV to želi, to čini od osnutka devedesetih godina i ima značajne rezultate u tom«, rekao je Žigmanov.
On je poručio kako žele jednake uvjete života u svakom mjestu u komunalnom, socijalnom, infrastrukturnom i svakom drugom pogledu, kao i da žele investicije i u područjima u kojima žive Hrvati u većem broju.
»Hoćemo da kao pitani budemo uključeni tamo gdje se donose odluke i da tražimo jednaka prava, jednaku razinu usluga, od zdravstvenih, obrazovnih preko socijalnih pa do prilika kada je u pitanju gospodarstvo i poljoprivreda i industrija, i obrti i mala i srednja poduzeća«, rekao je Žigmanov i pozvao birače, prije svega Hrvate, da glasuju za listu broj 3, za »pravdu, jednakost, ravnopravnost i svjetliju budućnost«.
Potpredsjednik SPP-a i državni tajnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prof. dr. sc. Reihan Kurtović je rekao da su svjesni različitosti ali i zajedničkih vrijednosti kao što su pravda, istina i pomirenje odlučili zajedno izići i na lokalne izbore. 
»Mi se nismo okupili protiv bilo koga već smo se okupili radi ostvarenja svojih političkih, nacionalnih i identitetskih pitanja; mi smo netko tko se okupio da bude glas onih koji se često ne mogu čuti ni vidjeti i koji su nerijetko diskriminirani po različitim osnovama. Mi kao koalicija izlazimo s konkretnom izbornom platformom, gdje smo stavili određene ciljeve gdje se jasno vidi što mi želimo u buduće četiri godine ostvariti kada je u pitanju lokalna samouprava u Gradu Subotici«, rekao je Kurtović i istaknuo da druge političke stranke to nemaju.

Za prava i interes hrvatskog naroda

Prvi na listi, predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković je rekao kako žele da se glas Hrvata čuje i žele imati vijećnika koji će zastupati prava i interese hrvatskog naroda koji stoljećima živi u ovome gradu i koji je davao ovome gradu sinove i kćeri, Hrvatice i Hrvate i koji su ostavili veliki i bogati trag u razvoju Grada Subotice. 
»Naša je platforma jasno definirana. Imamo jasne ciljeve koje ćemo ostvariti ulaskom u gradsku skupštinu. U ovome ključnom trenutku, kada se temeljne vrijednost u našem društvu iskušavaju kao nikada prije, DSHV stoji čvrsto u obrani interesa hrvatske zajednice te istodobno zagovara inkluzivnost i međusobno poštivanje među svim zajednicama. Naša platforma odražava ambiciju da se suočimo s trenutnim izazovima, ali i predvidimo buduće prilike za rast i razvoj«, poručio je Piuković ističući kako je za ostanak mladih ključno osiguravanje egzistencije. 
»Zbog toga stavljamo fokus na razvoj malog i srednjeg poduzetništva, poticanje investicija u hrvatskoj zajednici i stvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade. DSHV će predlagati mjere za olakšanje poslovnog okruženja, pristup financijskim sredstvima i obukama za poduzetnike s ciljem oživljavanja lokalne ekonomije i smanjenja odlaska mladih. DSHV zagovara i programe podrške za poljoprivrednike i smatra da je IPARD program velika neiskorištena šansa za lokalne poljoprivrednike. Mi imamo kadrove koji mogu pomoći u osiguravanju ovih fondova za naše poljoprovrednike«, poručio je Piuković.
Jasmin Ademović iz Stranke pravde i pomirenja, koji se nalazi na četvrtom mjestu na listi, rekao je da je od danas povjerenik SPP-a za Suboticu te poručio da će se boriti za svakog građanina i građanku Subotice bez obzira gdje žive i koje su vjerske, nacionalne i druge pripadnosti.
Predsjednik Mladeži DSHV-a, Podružnica Subotica, Ninoslav Radak poručio je da je jako važno da svatko treba pozvati svoje prijatelje, familiju da iziđu i glasuju za listu broj 3 na kojoj se nalazi puno mladih ljudi kako bi sudjelovali u odlučivanju i tako poboljšali uvjete života za njih i sve građane.
Profesorica Mira Temunović je rekla kako je vidljivo da treba ohrabriti mlade roditelje da upisuju svoju djecu u nastavu na hrvatskom jeziku, ali i da će se zalagati za osnivanje Hrvatskog školskog centra. Također je istakla da su visokokvalitetni umjetnici i izvođači iz hrvatske zajednice nevidljivi u kulturnom životu Subotice koja se ponosi time da je multikulturni grad i da to treba promijeniti.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika