Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Žetva će poraniti 15 do 20 dana

Žetva u Srbiji će ove godine poraniti 15 do 20 dana zbog vremenskih uvjeta. Prosječan prinos pšenice bit će između 4,7 i 5 tona po hektaru, a ukupan rod oko tri milijuna tona, ocijenila je direktorica Udruženja Žita Srbije Sunčica Savović na događaju Dan žitara tijekom Sajma poljoprivrede u Novom Sadu.
»Žetva će ove godine poraniti 15-20 dana, zbog vremenskih uvjeta, a očekujemo prosječan rod. Nažalost, jesenas smo imali sjetvu u kojoj se štedjelo na deklariranom sjemenu i mineralnim gnojivima, stoga će u državi prosječan prinos pšenice biti između 4,7 i 5 tona po hektaru, a ukupan rod oko tri milijuna tona. Prinosi će varirati, čak i u istom ataru, u ovisnosti o vrsti zemljišta i primijenjene agrotehnike, ali je činjenica da rekorde ne očekujemo«, rekla je Savović.
Dodala je kako ne očekuje ni spektakularnu kvalitetu pšenice kao prije dvije godine, a ukoliko ne bude novih padalina do žetve, u najboljem slučaju može se očekivati kvaliteta iz prošle godine.
Što se tiče cijene, početkom ovog tjedna trgovalo se po cijeni od 23 dinara za kilogram pšenice starog roda.
»U ovom trenutku vjerujem kako su poljoprivrednici zadovoljniji cijenom u odnosu na onu od prije dva tjedna jer je evidentno kako u proteklih deset dana raste cijena pšenice i starog i novog roda. Nije dobro što je, imajući u vidu kako očekujemo dobar rod i imamo rekordne zalihe stare pšenice, trend na našem tržištu je da čim cijena ide nagore prestaje trgovina, u nadi da će pšenica biti još skuplja«, rekla je Savović.
Govoreći o zalihama i tržnim viškovima, Savović podsjeća kako su domaće potrebe za pšenicom između 1,5 i 1,6 milijuna tona i kako se u novu tržišnu godinu ulazi s viškovima od najmanje 1,5 milijuna tona.
»Ako makar polovina novog roda bude dostupna za završne zalihe i izvoz, to znači da ćemo imati više od 2,5 milijuna tona pšenice slobodne za strana tržišta«, ocijenila je Savović.
Izvor: Tanjug

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika