Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prva mjesta za učenike Matka

Republičko natjecanje iz poznavanja hrvatskog jezika i jezične kulture održano je 25. svibnja u OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu. Na natjecanju su sudjelovali učenici iz sedmih i osmih razreda četiri osnovne škole u kojima se odvija cjelovita nastava na hrvatskome jeziku: Matko Vuković i Ivan Milutinović iz Subotice i Male Bosne, Vladimir Nazor iz Đurđina i 22. oktobar iz Monoštora.
Najviše bodova na testu je ostvarila Antonija Kujundžić iz Matka, što joj je donijelo prvo mjesto u konkurenciji osmih razreda. Drugo mjesto pripalo je Ines Vojnić iz iste škole, a treće Sari Dulić iz Nazora. 
U konkurenciji sedmih razreda najbolja je bila Martina Tikvicki iz Matka, drugo mjesto osvojio je Filip Ivković Ivandekić iz iste škole, a treće Ivona Pejak iz 22. oktobra.
»Test je bio težak, najteži do sada. Mislila sam da ga nisam dobro uradila, ali izgleda da jesam kad sam prva«, rekla je Antonija koja je na testu osvojila samo pola boda manje od maksimalno mogućih. 
Za postignuti uspjeh istaknula je prvoplasirana kako je zaslužna njezina mentorica Klara Knežević Lukačević, jer je, kako je rekla, jako puno radila s njom.
Članica komisije povjerenstva za pregledavanje testova Morena Rendulić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, rekla je kako su učenici i sedmih i osmih razreda pokazali dobru razinu znanja. Navela je kako su se učenici osmih razreda posebno istaknuli ovoga puta jer su im, kako je rekla, rezultati jako dobri. 
Predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za obrazovanje Nataša Stipančević rekla je kako su učenici koji su došli do ove razine natjecanja na ponos svojoj zajednici. 
»Ponosni smo što ovi učenici pohađaju nastavu na hrvatskome, što su stekli znanje da mogu doći do republičkog natjecanja i što smo, prije svega od države, dobili to pravo. Ponosni smo što kroz nastavu i s mentorima dodatno rade i usavršavaju hrvatski jezik. Oni su cijeloj zajednici na ponos, bez obzira na rezultate, iako su svake godine zadivljujući«, rekla je Stipančević.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika