Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Centri kulturnog turizma

U okviru projekata prekogranične suradnje Interreg VI-A IPA Croatia – Serbia 2021 – 2027 odobren je projekt INNATUS u kojem su partneri Općina Ernestinovo iz Hrvatske i Hrvatsko nacionalno vijeće iz Republike Srbije.
Projekt INNATUS (Inicijativa za naivnu umjetnost i održivi turizam) ima za cilj unaprijediti ulogu kulture i održivog turizma u širem području Ernestinova i Subotice, jačanjem kapaciteta dionika, izgradnjom dva centra kulturnog turizma i razvojem prepoznatljive turističke ponude utemeljene na zajedničkoj kulturnoj baštini naivne umjetnosti.
»Projekt će izgraditi Kreativni dječji centar, a u Subotici će se adaptirati podrumski prostor HNV-a u Interaktivni kulturni centar. Oba centra bit će obogaćena modernom VR tehnologijom i omogućit će brendiranje pametnih turističkih odredišta. Ujedno će Ernestinovo i HNV organizirati zajedničku manifestaciju naivne umjetnosti koja će se paralelno održati na obje lokacije«, rekao je vlasnik konzultantske tvrtke Theoria Consulting International Hrvoje Vargić, koji je sudjelovao u izradi projekta skupa s ostalim uključenim partnerima. 
Kako kaže, ukupno je za projekt odobreno 1.499.738,33 eura, koji će biti raspoređeni među partnerima, a provedba će trajati 30 mjeseci. 
»Zanimljivo je i da se tijekom pripreme projekta nisam mogao odlučiti za njegovo ime, pa sam dao na glasanje nekoliko prijedloga pratiteljima na LinkadInu i većina je glasala za INNATUS«, nastavlja Vargić. 
Rekao je kako mu je ovo prva suradnja s Hrvatskim nacionalnim vijećem. 
»HNV je bio izvrstan partner, s jasnom vizijom, predanošću i stručnošću. Njihovo razumijevanje lokalnog konteksta, tradicije naivnog slamarstva i vizija razvoja bili su ključni za uspjeh naše prijave. Svakako bih volio nastaviti suradnju s HNV-om na budućim projektima. Vidim veliki potencijal za daljnje inicijative koje grade na temeljima projekta INNATUS, možda šireći njegov doseg na druge aspekte kulturne baštine ili druge regije. Također bih rado istražio mogućnosti u drugim područjima od zajedničkog interesa, kao što su obrazovanje, socijalna uključenost ili gospodarski razvoj«, zaključuje Hrvoje Vargić.
»Projekt suvenirnice dugo je već na našoj agendi kapitalnih projekata. Postoji velika potreba za interpretacijskim centrom u sklopu kojeg će biti galerijski izložbeni prostor i prostor za suvenirnicu. Puno pripadnika naše zajednice moglo bi ovdje naći svoje mjesto da svoje kreativne proizvode izlože, prezentiraju i ponude za prodaju. Objekt u kojem su nekada bili smješteni uredi Hrvatskog nacionalnog vijeća uz podrumske i potkrovne prostore idealni su za to. Preko projekta INNATUS dio ovih vizija bit će u naredne dvije godine, na našu veliku radost, realiziran«, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. 
I. U.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika