Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Brza pruga Novi Sad – Subotica počinje s prometom koncem godine

Ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je počela obuka uposlenih u poduzeću Infrastruktura željeznice Srbije za rad na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice koja će, kako je rekao, biti puštena u promet do kraja ove godine.
Naveo je kako će izgradnja same pruge biti završena do kraja srpnja, a već u kolovozu će početi certifikacija pruge za sve standarde Europske unije.
»Potom će njemačka kompanija Deutche bann u rujnu uraditi tehnički prijem pruge kako bismo od listopada počeli s probama brzog prometa kako bi krajem studenog ili početkom prosinca brza pruga bila spremna da njome krene promet«, rekao je Vesić.
Dodao je da će polasci između Beograda i Subotice biti između 5 sati ujutru i 22 sata navečer.
Vesić je naveo da će postojati dvije vrste polazaka i dodao da će u parnim satima prometovati brzi vlak koji će stajati u Novom Beogradu, u Novom Sadu, na novoj stanici u Vrbasu, Bačkoj Topoli i Subotici, dok će u neparnim satima prometovati Interregio vlak, koji će stajati u Novom Beogradu, Novoj Pazovi, Staroj Pazovi, Inđiji, Novom Sadu, Zmajevu, Vrbasu, Lovćencu, Malom Iđošu, Bačkoj Topoli, Žedniku i Subotici.
Rekao je da će se od Beograda do Subotice stizati za 80 minuta, od Beograda do Vrbasa za 53 minuta, a do Bačke Topole za 64 minuta.
Naveo je kako će novim Zakonom o željezničkom prometu biti propisano da se za sve pruge kojima se vozi brzinom većom od 120 kilometara na sat uvedu zaštitne ograde kako bi se dodatno pridonijelo zaštiti građana na prugama.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika