Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Zajedno ćemo rasti u vjeri, ljubavi i zajedništvu«

U katedrali Zrenjaninske biskupije sv. Ivana Nepomuka u Zrenjaninu u subotu, 1. lipnja, je pod misnim slavljem zaređen njezin nov biskup mons. Mirko Štefković. Polaganjem ruku glavnog zareditelja beogradskog nadbiskupa i metropolita dr. Lászlóa Németa i suzareditelja apostolskog nuncija u Srbiji Santa Rocca Gangemija i srijemskog biskupa Fabijana Svaline dosadašnji ekonom Subotičke biskupije mons. Štefković zaređen je za novog zrenjaninskog biskupa.

»Hvala Trojedinome Bogu«

Prije samog čina ređenja svim vjernicima je obznanjen apostolski nalog, odnosno bula imenovanja pape Franje, kojom je biskupom Zrenjaninske biskupije imenovao mons. Štefkovića 18. ožujka. Odmah nakon čina ređenja novi biskup je pomazan svetim uljem po glavi, predan mu je evanđelistar te su mu stavljene oznake biskupske službe – prsten, mitra i štap.
Propovijed je govorio glavni zareditelj na mađarskom jeziku, a novozaređeni biskup riječi zahvale uputio je prije svega Bogu te roditeljima i bližnjima i svojim odgojiteljima.
»Najprije svoju zahvalu izražavam Presvetome i Trojedinome Bogu na daru života i duhovnog poziva, što me sve do sad uzdržava i uvijek iznova daje iskusiti milinu svoje ljubavi i milosrđa. Zahvaljujem i mojim roditeljima, dragoj mami Dominiki i pokojnom ocu Ivanu, što su me prihvatili i vjernički odgojili. Dobri Bog neka nagradi svaku njihovu žrtvu, kojima su – svatko na svoj način – očitovali svoju ljubav prema nama trojici braće! Bogu sam zahvalan i za braću Josipa – on mi je brat i po svećeništvu – i Nikolu s obitelji. Njihova blizina i potpora su mi trajnim izvorom utjehe i radosti. Sa zahvalnošću se obraćam i svojoj velikoj rodbini. Hvala vam svima na svemu dobru, osobito što ste i danas došli izraziti svoju blizinu! Hvala također i svim mojim odgojiteljima i profesorima, počevši od osnovne škole, pa preko Biskupijske klasične gimnazije Paulinum, sve do Casa Balthasara i Papinskog kolegija Germanicum et Hungaricum u Rimu, te papinskih sveučilišta Urbaniana i Gregoriana«, rekao je novozaređeni biskup. 
Na poseban način mons. Štefković obratio se svećenicima svoje Zrenjaninske biskupije.
»Naša osobna otvorenost prema Isusu, od kojega najprije mi primamo milost, preduvjet je da je možemo posredovati vjernicima kojima smo poslani. Stoga vas pozivam, iako smo raštrkani na velikom teritoriju Banata, u svjetlosti Gospodnjoj zajedno hodimo, i to pod vodstvom naše nebeske Majke Blažene Djevice Marije i pod zaštitom svetog Gerarda, zaštitnika naše biskupije«, poručio je novozaređeni biskup. 
Mons. Štefković obratio se i vjernicima biskupije za koju je zaređen. 
»Osjećam se počašćeno što ću s vama nastaviti svoj životni put. Siguran sam da imate očekivanja od novoga biskupa. Zajedno ćemo rasti u vjeri, ljubavi i zajedništvu, a ja vas molim da me pratite svojim molitvama, kako bih mogao odgovoriti na potrebe ove naše biskupijske zajednice, zbog kojih me Božja providnost poslala k vama«, poručio je mons. Štefoković. 
Misnom slavlju nazočili su brojni nadbiskupi, biskupi i svećenici iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bugarske te predstavnici svjetovnih vlasti svih razina te predstavnici diplomacije. 
Kako je istaknuo ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, mons. Štefković je trenutačno »jedini biskup koji je potekao iz hrvatskog klera u Vojvodini«.
Podsjetio je ministar i kako je novozaređeni biskup prvi biskup u nedugoj povijesti Zrenjaninske biskupije koji je Hrvat. 
»Valja napomenuti da, osim malenog hrvatskog stada, postoji snažna navezanost Hrvata iz Banata sa Zagrebom – zagrebački nadbiskup Josip Mihalović, graditelj zagrebačke katedrale, rođen je 1814. u Tordi, župi čiji je Štefković biskup«, dodao je Žigmanov.

Životni put novozaređenog biskupa

Mirko Štefković rođen je 24. rujna 1977. godine u Subotici (Tavankutu) kao drugi od trojice sinova Ivana i Dominike, rođene Ivanković. Stariji brat Josip je dijecezanski svećenik, a trenutačno vrši službu dekana Somborskog dekanata i župnika u somborskim župama Uzvišenja sv. Križa i sv. Nikole Tavelića. Mlađi brat Nikola je oženjen i ima troje djece. Otac je preminuo 1994. godine te je majka u skromnim uvjetima sama othranila trojicu sinova.
Osnovnu školu je pohađao u Tavankutu, pa u Žedniku i u Subotici, a potom je u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Paulinum u Subotici stekao srednjoškolsko obrazovanje. Godinu dana je zatim proveo u Nišu na odsluženju vojnog roka, a po povratku kući u ljeto 1997. godine ga je subotički biskup, mons. dr. Ivan Pénzes, kao svećeničkog kandidata, poslao u Rim, gdje je najprije dvije godine proveo u zavodu za odgoj duhovnih zvanja Casa Balthasar, a ostalih šest godina je boravio u Papinskom kolegiju Germanicum et Hungaricum. Studij filozofije pohađao je od 1998. do 2000. godine na Papinskom sveučilištu Urbaniana, a potom je studirao teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana, gdje je 2006. godine postigao licencijat iz fundamentalne teologije.
Biskup Pénzes ga je 3. svibnja 2003. godine u Rimu zaredio za đakona, te je godinu dana proveo na pastoralnoj praksi u župi Snježne Gospe u Horgošu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 2004. godine u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske.
Po povratku s poslijediplomskog studija imenovan je osobnim biskupovim tajnikom i bilježnikom u Biskupskom ordinarijatu, a te dužnosti je vršio do 2020. godine, da bi 2021. godine bio imenovan biskupijskim ekonomom i ravnateljem svećeničkog doma Josephinum. Od 2011. godine povjerene su mu i službe biskupijskog ceremonijara i glasnogovornika, koje je obnašao do 2023. godine.
Pomoćnim tajnikom Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda imenovan je 2010. godine, da bi 2016. godine bio izabran za njezinog generalnog tajnika, a tu dužnost je vršio do 2021. godine.
Osim navedenih službi, od svibnja 2007. do lipnja 2011. godine bio je glavni i odgovorni urednik Katoličkog lista Zvonik, te u više mandata član Zbora biskupijskih savjetnika, Prezbiterskog i Ekonomskog vijeća biskupije, kao i Odbora za komemoraciju nevinim žrtvama stradalima 1944. i 1945. godine na području Grada Subotice. Na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije predaje fundamentalnu teologiju. Redoviti je suradnik Radio Marije Srbije. U slobodno vrijeme bavi se brzim hodanjem i biciklizmom, a član je svećeničke reprezentacije u malom nogometu.
Osim materinjeg hrvatskog, govori srpski, mađarski, talijanski i njemački, a služi se i engleskim jezikom.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika