Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Knjiga i prijateljstvo brišu granice

Suradnja s Gradom Čakovcem i Međimurskom županijom traje već više od desetljeća, a iz godine u godinu prijateljstvo i suradnja napreduju i donose nove uspjehe. Nakon odlaska djece na završnicu kviza Čitanjem do zvijezda u uzvratni posjet ovoga puta došli su odrasli. Zapravo, oni ljudi koji stoje iza brojnih projekata koji učvršćuju ovu suradnju. 
Tako su od 4. do 6 lipnja u Subotici gostovali pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Treće osnovne škole Čakovec Nataša Novak, knjižničar Treće Osnovne škole Čakovec i voditelj projekta Dražen Ružić, regionalna voditeljica nakladničke kuće Alfa Petra Markulin i profesor u Graditeljskoj školi Čakovec Renato Vinko. 
»U sklopu projekta ‘Prijateljstvo bez granica’ s Hrvatima iz Vojvodine surađujemo više od 15 godina. Kad smo gledali kako bismo se mogli povezati, gledali smo i prošlost koju smo imali vrlo sličnu, ali isto tako i budućnost kao i sadašnjost. Htjeli smo da ta spona, iako ne živimo više u istoj državi, ostane i našli smo način te odlučili da to bude kroz knjigu – kroz čitanje. Tako je upravo knjiga poveznica koja povezuje nas iz Međimurja s Hrvatima iz drugih županija, pa i s Hrvatima iz Vojvodine. To provodimo kroz kviz Čitanjem do zvijezda. Moram naglasiti da je ovu suradnju s ove strane granice pokrenula knjižničarka Bernadica Ivanković«, kaže Dražen Ružić, koji je zapravo osoba s one strane granice koja je u suradnji s Bernadicom započela ovu priču. 
Njihova želja je da se nakon ovog susreta potpiše sporazum koji bi na neki način osigurao budućnost ovome projektu, da, kako su rekli, jednoga dana kada oni ne budu to radili djeca i dalje imaju mogućnost čitati, natjecati se, putovati i družiti se, kako kaže i naziv projekta da imaju »Prijateljstvo bez granica«, a važnost toga Ružić je prepoznao i u čuvanju identiteta kroz pisanu i izrečenu riječ, odnosno hrvatski jezik. 
Ovu suradnju, koja je donijela i puno toga novoga, Bernadica Ivanković je ocijenila kao izuzetno korisnom. 
»Hrvatska zajednica u Vojvodini već dugi niz godina surađuje s Međimurskom županijom na raznim projektima što poticanja čitanja, što putem razmjene učenika. Postigli smo trajno prijateljstvo, naša djeca su se upoznala s njihovom, dijelimo programe, čitanje, a ono što je najvažnije jest kontinuitet koji smo ostvarili. Kada su gosti prvi puta došli u Suboticu, vidjeli su nas kao živu, aktivnu zajednicu koja ima brojne programe, s kojom može biti partner što je i njihov cilj bio«, ističe Ivanković i napominje kako se nada da će i spomenuti sporazum biti potpisan što će ovoj suradnji na neki način donijeti sigurnost. »Sporazum je već postojao, no on je zamrznut. Istina je da i kada imamo problema na institucionalnoj razini, naša suradnja ne prestaje. Uvijek smo našli načina da djeca i sudionici ne osjete te probleme. Tako nije stala razmjena učenika, kviz, natjecanje, online sati s djecom iz Čakovca, na radost nas što izvodimo te programe ali i na radost djece, što je i najvažnije.«
Tijekom boravka u Subotici gosti iz Čakovca su posjetili OŠ Matko Vuković u Subotici, u kojoj se i provodi online nastava s učenicima iz Čakovca. Posjetili su Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatsko nacionalno vijeće gdje ih je primila predsjednica Odbora za obrazovanje pri HNV-u Nataša Francuz sa suradnicima, te kasnije i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, a obišli su i Hrvatski dom – Maticu, Gradsku knjižnicu Subotica, Gradsku kuću i Sinagogu, te Politehničku školu s kojom suradnja ovih dviju škola već postoji, a kako je ravnatelj Srnec rekao, ta suradnja će se još više razvijati. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika