Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na list prova

U vremenima kada nije bilo dovoljno pšeničnog brašna, u kućanstvima u Sonti se kao zamjena za kruh pekla prova (proja) od kukuruznog brašna. Uobičajeno se pravila zamašćena sa svinjskom mašću, a u korizmi, adventu i ostalim nemrsnim danima spravljala se posna bez ikakve masnoće. Takva se prova zvala na list prova, jer se pekla u plehovima na koje su bili posloženi listovi kiselog kupusa dva puta isprani toplom vodom.
U jesen se kukuruz za ljudsku ishranu birao što kvalitetniji bijeli i žuti. Dobro osušeni klipovi su se stavljali u vreće (od konoplje), svezali i stavljali visoko u tavanu na živoke (poprečne grede u krovu) da se sačuvaju od raznih parazita kao i od prašine. 
Po potrebi se za proju samleo krupnije. Danas se u prodavaonicama može kupiti brašno od bijelog kukuruza krupno mljeveno i brašno od žutog kukuruza, također krupno mljeveno. 
Ovaj recept za KuHaR pripremila je Ruža Silađev.
 
Sastojci:
200 g krupno mljevenog brašna bijelog kukuruza
200 g krupno mljevenog brašna žutog kukuruza
500 ml vode
ravna žličica soli 
oko 300 g ispranih listova kiselog kupusa
Priprema:
Sve se dobro umiješa navečer, drži se na sobnoj temperaturi i više puta se do ujutro može promiješati. Pećnica se ugrije na 250 stupnjeva. Na pleh se postave listovi kupusa u jednom sloju, a preko njih promiješana proja. Preko proje se opet stave listovi kupusa, također u jednom sloju. Proja se peče otprilike 35 do 40 minuta. Mora se provjeravati je li podjednako rumena, pa i smanjiti toplotu po potrebi. Budući da se prije peklo u zidanim pećima, tepsije koje su jače pečene su se povlačile prema vratima gdje je temperatura slabija. Ako se željelo da proja bude rumenija, listovi su se skinuli i pekla se do željene boje.
Recept je isti i za masnu proju, samo se pleh namasti svinjskom mašću. Na njega se izlije smješa proje i preko nje poprska otopljena mast. 
Od istoga brašna (pola žutog + pola bijelog) se kuhala kaša. U Sonti se kuhala samo u mlijeku i mogla je biti slatka ili slana.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika