Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Koncert učenika iz Apatina i Sonte

SONTA – Učenici Osnovne muzičke škole Stevan Hristić iz Apatina skupa s učenicima izdvojenog odjela te škole u Sonti održali su 6. lipnja zajednički koncert u Centru za kulturu u Sonti. Cilj koncerta bio je i osnažiti međusobnu povezanost učenika iz Apatina i Sonte. Svoje umijeće učenici su predstavili na klaviru, flauti i tamburama, dok su stariji učenici nastupili sa zborom.
Od 2016. u OŠ Ivan Goran Kovačić u Sonti radi izdvojeni odjel apatinske muzičke škole u kojem se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. Djeci i roditeljima obratila se i predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Nataša Francuz: »Hvala vam što ste odabrali ili ćete odabrati glazbu kao svoj put. Hvala vam što čuvate tradiciju i što svojim talentom doprinosite bogatstvu naše kulture. Svaka nota koju odsvirate, svaka melodija koju stvorite, odjekuje srcima svih koji vas slušaju. Hrvatsko nacionalno vijeće trudit će se u sljedećem periodu biti uz vas«.

Kraljice Bodroga u Zagrebu

MONOŠTOR – Ženska pjevačka skupina Kraljice Bodroga iz Monoštora sudjelovat će na koncertu crkvenih pučkih popijevki Šokaca Veseli se, o Marijo! koji će biti održan večeras (petak, 14. lipnja) u crkvi svetog Petra (Vlaška 93) u Zagrebu, s početkom u 19 sati. Ulaz je besplatan.
U programu sudjeluju i: ŽPS Druge i MPS Strossmayer iz Strizivojne te MPS Sinovi atara i ŽVA Zwizde iz Zagreba, svi pod autorskim vodstvom poznate Zrinke Posavec. Koncert se priređuje kao prateći program ovogodišnje, 58. Međunarodne smotre folklora, čija će tema biti tradicijska baština Šokadije.

Godišnji koncert HKPD-a 
Matija Gubec iz Rume

RUMA – Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera. 
Djeca su ukras svijeta

TAVANKUT – HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici etno salaša Balažević, a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024.

Predstavljanje knjige 
Magma Nevene Mlinko

SUBOTICA – Pjesnička zbirka Magma subotičke pjesnikinje Nevene Mlinko (objavljena u nakladi Hrvatske čitaonice Subotica) bit će održano u ponedjeljak, 17. lipnja, u staroj čitaonici Gradske knjižnice Subotica, s početkom u 18 sati. Osim autorice, o zbirci pjesama razgovarat će i recenzent Neven Ušumović i urednica Katarina Čeliković. Stihove će kazivati Bernadica Ivanković i Katarina Piuković.

Godišnji koncert zbora Odjek 

ZEMUN – U organizaciji ZHZ-a Ilija Okrugić u nedjelju, 16. lipnja, bit će održan godišnji koncert pjevačkog zbora Odjek. Program počinje u 19 sati u crkvi Blažene Djevice Marije u Zemunu. Pokrovitelji koncerta su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće, Osječko-baranjska županija i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Hrvatska riječ i ZKVH na Hrvatskom iseljeničkom kongresu 

PULA – Hrvatski iseljenici i potencijal za budućnost Hrvatske tema je 6. Hrvatskog iseljeničkog kongresa koji će od 27. do 30. lipnja biti održan u Puli. Na temu Broj Hrvata u Vojvodini/Srbiji i izazovi opstanka kroz markere kulturnog identiteta izlaganje će imati glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi Zlata Vasiljević i ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika