Arhiv tekstova Arhiv tekstova

OŠ Rudeš u posjetu tavankutskoj školi

OŠ Matija Gubec iz Tavankuta bila je domaćin dvodnevnog posjeta gostiju iz OŠ Rudeš iz Zagreba. Skupa s učenicima u gostima su bili i i ravnateljica škole Sanja Krstanović, profesorice hrvatskog jezika Mirjana Jukić, Meri Farac Jemrić, Kristina Mlinar i Miranda Kekez, kao i viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Marijana Češi.
Radionicu upoznavanja za goste i djecu domaćine vodile su psihologinje škole Dragana Miranović i Anamarija Došenović, a uz to nastavnici koji su u nastavi na hrvatskom jeziku, kao i ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić sudjelovali su na stručnom skupu koji je na temu »Mogućnosti suradnje među školama i pomoć Agencije za odgoj i obrazovanje« vodila viša savjetnica Marijana Češi. 
Profesorice iz Zagreba održale su zanimljive radionice »Svevremenost mudrih izreka u hrvatskom jeziku« i »Kod nas je ovako, a kako je kod vas?«. Uz to, održana je i slamarska radionica, radionica roljanja (starinskog načina glačanja), te je uz sve to za učenike dviju škola organizirano druženje i natjecanje u društvenim igrama. 
Tijekom ovog susreta, 7. i 8. lipnja uz brojne radionice i aktivnosti gosti su obišli Tavankut, posjetili Galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame, etno salaš Balažević, crkvu Presvetog Srca Isusova, dok su u Subotici obišli najznačajnije znamenitosti: katedralu sv. Terezije Avilske, Sinagogu, Olimpijsku česmu, Franjevačku crkvu, te Gradsku kuću. Nakon toga gosti su skupa s domaćinima uživali u predstavi U tuđim cipelama koju su u Dječjem kazalištu u Subotici izveli članovi dramske sekcije OŠ Matija Gubec. Posjetili su i Klub Zvuci srca u kom rade i stvaraju osobe sa smetnjama i razvoju, te druženje nastavili u sklopu škole u okviru Kluba Mjesečina 9.
Uz brojne zajedničke točke i sjajnu suradnju, ono što im je dodatno zajedničko jeste želja za ponovnim susretom. 
H. R. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika