Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvije pripremne pobjede

Izabranici Zlatka Dalića odlično su, dvama pobjedama protiv Sjeverne Makedonije 3:0 (Rijeka) i Portugala 2:1 (Lisabon) finiširali pripremno razdoblje za predstojeće Europsko nogometno prvenstvo koje ovoga tjedna počinje u Njemačkoj. Pozitivno pobjedničko ozračje odlična je uvertira za sutrašnji (subota, 15. lipnja) susret protiv Španjolske u Berlinu (18 sati).

Uspješna generalna proba

Ako je rival u prvom susretu, objektivno, bio nešto slabije jakosti, onda je Portugal u posljednjoj provjeri pred Euro, bio protivnik ravan budućim takmacima na prvenstvu Starog kontinenta – Španjolskoj i Italiji. Izbornik se na otvaranju odlučio za kostur momčadi koja bi trebala biti i startna u prvom susretu sutra u Berlinu: Livaković, Stanišić, Pongračić, Gvardiol, Šutalo, Majer, Kovačić, Kramarić, Modrić, Brozović i Budimir, ali sigurno još ostaju neke otvorene opcije. Vatreni su odlično krenuli u susret, niti malo ne respektirajući protivnika kojega nikada nisu pobijedili u 7 odigranih susreta (6 poraza i 1 remi). Plod povezane, hrabre igre, već na startu (8. minuta) donio je posve opravdano dosuđeni penal nakon faula na Kovačiću, kojega je kapetan Modrić sigurno pretvorio u vodstvo od 1:0. U nastavku smo vidjeli zanimljiv, taktički orijentiran nogomet – što je i logično s obzirom na pripremnu fazu pred veliko natjecanje, u kojemu je Hrvatska suvereno gospodarila sredinom terena (Modrić – Kovačić – Brozović) uz odlično uklapanje Majera i Gvardiola. Drugi dio je donio šokantno izjednačenje domaćina (Jota, 48. minuta), nakon što je Semedo probio desni bok i majstorski asistirao napadaču Liverpoola. Ipak, konfuzija nakon primljenog gola nije dugo trajala i Hrvatska je ubrzo ponovno došla u vodstvo. Rezervist Pašalić je uputio sjajan udarac na gol Portugala, odlični vratar Costa odbio je loptu vrhovima prstiju do grede, a odbijanac je pravovremeno ispratio Budimir i glavom ga pospremio za 2:1. I bilo je to sve što se tiče rezultatske promjene u ovom susretu, jer do kraja nije bilo više pogodaka. Ali bilo je odličnih akcija na obje strane, nekoliko idealnih prilika – prije svih šansa Sučića nakon filigranskih pasova s Petkovićem, ali su se zato istakli vratari i pokazali kako su s pravom prvi izbor svojih izbornika. Hrvatska je uspjela prekinuti neugodnu poražavajuću tradiciju protiv Portugala, i to još na njegovom domaćem terenu i s velikom dozom pozitivnog optimizma putuje za Njemačku.

Hrvatska na Euru 2024.

15. lipnja Hrvatska – Španjolska, 18 (Berlin)
19. lipnja Hrvatska – Albanija, 15 (Hamburg)
24. lipnja Hrvatska – Italija, 21 (Leipzig)
Popis reprezentativaca: Dominik Livaković (Fenerbahce), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka).
Braniči: Domagoj Vida (AEK), Josip Juranović (Union Berlin), Joško Gvardiol (Manchester city), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Sassuolo), Marin Pongračić (Lecce).
Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester city), Marcelo Brozović (Al-Nassr), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (RB Salzburg), Martin Baturina (Dinamo).
Napadači: Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna), Marco Pašalić (Rijeka).
Stručni stožer: Zlatko Dalić (izbornik), Dražen Ladić (opservator), Ivica Olić, Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić (pomoćni treneri), Danijel Subašić, Marjan Mrmić (treneri vratara), Iva Olivari (team menadžer). 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika