Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gojković i Magyar za jačanje partnerstva

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i veleposlanik Mađarske József Magyar ocijenili su prilikom susreta u utorak, 11. lipnja, da je suradnja Srbije i Mađarske na izuzetno visokoj razini, te da je strategijsko opredjeljenje dvije države da jačaju prijateljske i partnerske odnose i razvijaju zajedničke projekte.
Na to ukazuje dinamična privredna suradnja i evidentan rast robne razmjene, kao i zajednički rad na više značajnih projekata, među kojima je izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta, suglasni su Gojković i Magyar. Suglasili su se i da treba raditi na privlačenju novih investicija, dodatnom povezivanju srpskih i mađarskih privrednika, privrednih komora i razvojnih agencija, realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata.
Predsjednica Gojković navela je da su do sada na teritoriju AP Vojvodine mađarske kompanije investirale 324,5 milijuna eura, trenutno zapošljavaju više od 7.400 radnika te da su nove investicije dobrodošle.
Obostranu snažnu podršku ima i aktivnije sudjelovanje srpske i mađarske strane u prekograničnim projektima i zajedničko apliciranje za sredstva iz europskih fondova, zaključeno je na sastanku. Ocijenjeno je da potencijal za unaprjeđenje veza postoji i u području kulture i obrazovanja.
Gojković i Mađar istakli su važnu ulogu koju mađarska nacionalna manjina u AP Vojvodini ima u savezništvu Srbije i Mađarske i sve intenzivnijoj suradnji.
U razgovoru je ocijenjeno i da je predstojeće predsjedavanje Mađarske Vijećem Europske unije, od 1. srpnja, značajno za Srbiju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika