Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Suradnjom manjina do relaksacije odnosa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je u ponedjeljak, 17. lipnja, s izaslanstvom Instituta za istraživanje migracija (IMIN) iz Zagreba na temu suradnje nacionalnih manjina Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije u kontekstu razmjene sličnih iskustava s pojedinim europskim zemljama, objavilo je Ministarstvo.
Žigmanov je istaknuo da je učenje od drugih o odnosima nacionalnih manjina, i posebno doprinos znanstvenih institucija temi odnosa srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, više nego dragocjeno u stvaranju politika suradnje i pomirenja, kao pretpostavki za relaksaciju odnosa između dvije države i dva naroda. To su politike kojima je posvećena i Vlada Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, rekao je ministar Žigmanov.
Znanstveni savjetnik IMIN-a dr. sc. Darko Gavrilović istakao je da su susreti dvije nacionalne manjine započeli prije 16 godina u mjestu Golubić kod Obrovca i traju i danas, te da u njima sudjeluju najviši predstavnici ove dvije zajednice. On je istakao da manjine moraju surađivati i zajednički lobirati na unaprjeđenju odnosa između dvije države i dva naroda.
Institut za istraživanje migracija je znanstveno-istraživačka ustanova u Hrvatskoj koja se bavi sistematskim interdisciplinarnim praćenjem, između ostalog, nacionalnih manjina, kao i različitih aspekata etničke problematike. Kroz projekt »Nacionalne manjine uhvaćene u konfliktima država: komparativna analiza hrvatsko-srpskih i njemačko-danskih odnosa«, Institut proučava identitetske, političke, kulturne i gospodarske izazove hrvatske i srpske nacionalne manjine nastale tijekom i nakon razdoblja napetosti i sukoba. Cilj je bolje razumijvanje i davanje smjernica za izgradnju mira, zaštite ljudskih i manjinskih prava i unaprjeđenje suradnje među zajednicama.
Tijekom razgovora više puta je naglašena potreba međusektorkse suradnje na ovim temama. Žigmanov je rekao da u ovaj vid suradnje, osim Ministarstva, treba biti uključeno i Ministarstvo vanjskih poslova kao i ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za pomirenje, regionalnu suradnju i društvenu stabilnost.
Sastanku su prisustvovali i dr. sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica Instituta za istraživanje migracija i prof. Tomislav Vodička, generalni tajnik Instituta. Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, sastanku su prisustvovali Biljana Marković, pomoćnica ministra iz Sektora za nacionalne manjine, Marin Piuković, posebni savjetnik ministra i Marija Kunstelj, samostalna savjetnica iz Sektora za društveni dijalog.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika