Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upoznati, zavoljeti i čuvati

Programom u Ðurđinu, u subotu 15. lipnja započela dvodnevna manifestacija XVII. Dužijanca malenih koja se održava u sklopu subotičke Dužijance, a u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Prvoga dana manifestacije, na salašu Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca, pored crkve u Ðurđinu, održane su interaktivne radionice i kviz na temu risa, nekadašnjeg ručnog košenja žita, dok je sutradan održana svečana misa zahvalnica u katedrali sv. Terezije Avilske s brojnom djecom u bunjevačkoj nošnji, predvođenima malim bandašom Markom Mamužićem i malom bandašicom Anastazijom Dulić. 

Aktivnosti za preko 80 djece

Djeca su u Đurđinu uz risara Stipana Kujundžića imali priliku vidjeti kako se žito nekada kosilo te su se i sami okušali u risu. Kako je rekla predsjednica organizacijskog odbora Dužijance malenih Tanja Dulić, više od 80 djece iz Subotice i okolice, kao i iz Ivankova u Hrvatskoj, cijeli su dan uživali u druženju i zanimljivim aktivnostima. 
»Poanta Dužijance malenih je kroz igru i edukativne radionice približiti djeci tradiciju kako bi je zavoljeli i čuvali. Trudimo se uraditi sve tako da se dopadne djeci. Ove godine smo imali eksperimentalnu radionicu risarenja, pripremili smo edukativni film o risu, te smo nakon filma spojili tradiciju i moderne tehnologije. Djeca su se putem svojih mobitela u ekipama natjecala u nagradnom kvizu kahoot na temu risa potkrijepljeni informacijama iz filma kojeg su netom prije pogledali«, rekla je Dulić. 
Predsjednica organizacijskog odbora Dužijance malenih ističe kako im je cilj stvoriti ljubav prema Dužijanci kod mlađih naraštaja, jer oni, kako kaže, kao starija generacija sve ovo rade volonterski te žele okupiti oko sebe buduću generaciju ljudi koji će također ovo raditi iz ljubavi prema Dužijanci. 
»Uz sve što smo naveli, organizirali smo i radionicu čišćenja žita kako bi na misi djeca to vlaće podijelila. Svi sudionici su dobili majice, prvi put u crvenoj boji sa zlatnim tiskom. Imali smo i goste iz općine Ivankovo, došli su sa svojom djecom. To je jedna od divnih suradnji na koju smo ponosni«, rekla je Tanja Dulić. 
Krešimir Mataković, voditelj dječje sekcije Kulturno-umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić iz općine Ivankovo rekao je kako su poučeni iskustvom od prošle godine i divnim prijemom organizatora imali želju za ponovnim pozivom za dolazak na Dužijancu malenih. 
»Drago mi je što surađujemo međusobno, ekipa iz HKC-a Bunjevačko kolo bila je kod nas na manifestaciji U srcu mi zavičaj, na taj način stvaramo blisku i aktivnu suradnju. Došlo je 32 od 60 djece koliko imamo u našem društvu. To je broj kojim se izuzetno ponosimo jer tako čuvamo tradiciju«, rekao je Mataković.
Svečana misa zahvalnica

U nedjelju, 16. lipnja u katedrali sv. Terezije Avilske nastavljena je manifestacija Dužijanca malenih, koja je okupila brojnu djecu i njihove obitelji, te goste iz općine Ivankovo. Centralni događaj bilo je misno slavlje koje je predvodio župnik Stjepan Beretić. Tijekom mise djeca su zahvalila za kruh svagdašnji te su izrazila zahvalnost za završetak školske i vjeronaučne godine. 
Mali bandaš Marko Mamužić učenik je trećeg razreda OŠ Matija Gubec iz Tavankuta i dolazi iz župe Presvetog Srca Isusovog. Mala bandašica je Anastazija Dulić pohađa treći razred OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu i dolazi župe sveti Josip Radnik.
Nakon misnog slavlja djeca su se okupila u zajedničkom kolu, pridruženi glazbi tamburaškog sastava Ruže. Mali bandaš i mala bandašica sudjelovat će i na središnjoj proslavi Dužijance. Druženje je nastavljeno na zajedničkom ručku u prostorijama HKC-a Bunjevačko kolo, gdje su djeca predala kruh predsjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Karolini Bašić. 
»Hvala inicijatorima i organizatorima koji kroz ovu manifestaciju uče djecu da budu zahvalni Bogu za milost, plodove i žetvu, koja će, vjerujemo, i ove godine biti uspješno završena. Isto tako hvala i djeci koja su danas ovdje, koja su uključena u Dužijancu malenih, jer oni svjedoče da naš narod i naša Dužijanca imaju budućnost, jer upravo na ovaj način oni čuvaju naše običaje, tradiciju, identitet i kulturnu baštinu. Draga djeco, budite ponosni na ono što imate i nikada nemojte zaboraviti tko ste. Nek je blagoslovljena ova, a i svaka sljedeća Dužijanca«, rekla je Bašić.
Sponzori manifestacije bili su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Subotica.
I. U.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika