Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Filmska radionica u Tavankutu

TAVANKUT – U organizaciji Inovativne mreže i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u Tavankutu se održava višednevna filmska radionica Kad se male ruke slože. Radionica se održava 20. i 21. lipnja i 24. i 25. lipnja u mjesnoj Osnovnoj školi Matija Gubec. Polaznici su učenici viših razreda osnovne škole koji će ovom prigodom moći naučiti osnove filmskog snimanja i medijske pismenosti. Na kraju radionice polaznici će snimiti kratki promotivni film o svojoj školi koji će biti kasnije javno prikazan. Voditelji radionice su filmski redatelji Branko Ištvančić i Zoltán Siflis. Voditeljica učeničke grupe je nastavnica Ivana Horvat. Radionica Kad se male ruke slože održava se uz potporu Grada Subotice.  

Žigmanov u časopisu Republika 

ZAGREB – U novom dvobroju (3-4 /2024.) časopisa Republika Društva hrvatskih književnika objavljen je izvadak iz poeme Tomislava Žigmanova Intime rasapa prašina dana u rubrici Poezija. Žigmanov je član ovog društva, glavni urednik časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ, a poezija je konstanta njegova književnog izričaja. 

Muzika i pjesma iz Bačke 

BAJA – Na poziv Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, u IPA projektu pod nazivom Border that unites us (Granica koja nas spaja) sudjeluje i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. U sklopu IPA programa, u subotu, 22. lipnja, u Baji (Mađarska), u Bunjevačkoj etno kući, bit će priređen program pod nazivom Muzika i pjesma iz Bačke. Hrvatsku zajednicu iz Srbije u sklopu tog programa predstavit će pjevačka grupa Prelje HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Početak je u 18 sati.

Likovna kolonija Panon Subotica

PALIĆ – XI. saziv Likovne kolonije Panon – Subotica, u organizaciji HLU Croart, bit će održan za vikend, 22. i 23. lipnja, na Paliću. Sjedište kolonije bit će Studentsko odmaralište Palić, a sudjelovat će slikari iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Izložba nastalih radova i zatvaranje kolonije je u nedjelju, 23. lipnja, u 16 sati. 

Priskakanje vatre u Đurđinu

ĐURĐIN – Priskakanje vatre uoči blagdana sv. Ivana Cvitnjaka, u ponedjeljak, 25. lipnja, bit će održano u dvorištu Risarskog salaša pored crkve sv. Josipa Radnika u Đurđinu, s početkom u 19 sati. Program podrazumijeva paljenje i priskakanje vatre, koju će priskakati članovi folklornih skupina, djeca i ostali posjetitelji. Uz priskakanje vatre veže se i običaj da mlade djevojke, jedna drugoj, ispletu vijenac od ivanjskog cvijeća, te će s time na glavi odigrati nekoliko bunjevačkih igara. Organizator manifestacije je UBH Dužijanca u suradnji sa župom sv. Josipa Radnika u Đurđinu.

Hrvatska riječ i ZKVH na Hrvatskom iseljeničkom kongresu 

PULA – Hrvatski iseljenici i potencijal za budućnost Hrvatske tema je 6. Hrvatskog iseljeničkog kongresa koji će od 27. do 30. lipnja biti održan u Puli. Na temu Broj Hrvata u Vojvodini/Srbiji i izazovi opstanka kroz markere kulturnog identiteta izlaganje će imati glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi Zlata Vasiljević i ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković.
Hrvatski iseljenički kongres održava se od 2014. s ciljem umrežavanja i povezivanja iseljene i domovinske Hrvatske. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika