Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Promovirani Dužijanca i slamarstvo

ZEMUN – Na Danima domaće hrane i starih zanata Vojvodine održanim u Zemunu predstavljena je turistička ponuda Grada Subotice. Među brojnim izlagačima bili su i UBH Dužijanca te slamarke HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Posjetitelji su imali prilike vidjeti prezentaciju Takmičenja risara, risarskih običaja i probati tzv. risarski ručak. Slamarke Marija Rukavina Prćić i Biserka Horvacki predstavile su slamarsku sekciju Gupca kao i turističke potencijale Tavankuta. Organizator manifestacije su marketing agencija Media Consigliere iz Subotice u suradnji s JKP-om Beogradske pijace i uz podršku Poslovnog udruženja Pijace Srbije.
Kolo na Tancuj, tancuj

GLOŽAN – Izvođački folklorni ansambl HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice uz pratnju orkestra nastupio je na 52. Festivalu slovačkog folklora Tancuj, tancuj… u Gložanu pred dupke punim amfiteatrom. U pitanju je najmasovnija manifestacije slovačke manjine u Vojvodini. Kolo se predstavilo s dvije koreografije – Spletom bunjevačkih plesova i Momačkim kolom. 

Nazor na Somborskom ljetu

SOMBOR – Manifestacija Somborsko ljeto počela je u ponedjeljak, 17. lipnja, nastupima mjesnih KUD-ova – KUD-a Ravangrad, GKUD-a Sombor i HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, ali i nastupom Zorane Iđuški na Trgu Svetog Đorđa. U okviru ove manifestacije do 22. lipnja bit će organizirani razni sportski i kulturno-zabavni sadržaji, kao i koncerti na otvorenom.

Priskakanje vatre u Tavankutu

TAVANKUT – Priskakanje vatre bit će održano u iduću subotu, 29. lipnja, u Tavankutu, u 20 sati ispred etnosalaša Balažević u Tavankutu, u organizaciji mjesnog HKPD-a Matija Gubec. Program podrazumijeva paljenje i priskakanje vatre, koju će priskakati članovi Društva u nošnjama, djeca i ostali posjetitelji. Običaj se prikazuje o okviru programa Tavankutsko kulturno lito 2024.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika