Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tradicionalni susret iseljenih Beščana

Zavičajni klub Beščana jedan je od devet zavičajnih klubova koji djeluju u okviru Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i jedini je koji svoja redovna okupljanja organizira čak dva puta godišnje: takozvana zimska i ljetna okupljanja. Zimska se održavaju svake godine u Zagrebu, a ljetna u Virovitici, Bjelovaru, Požegi i Zagrebu, u mjestima u kojima Zavičajni klub ima svoje ogranke i gdje je najveća koncentracija iseljenih Beščana.
Ovogodišnji tradicionalni susret Beščana održan je u nedjelju, 16. lipnja, u novozagrebačkom naselju Sveta Klara. Nekadašnji župljani beščanske župe svete Male Terezije, koja je danas dio Srijemske biskupije, okupili su se u crkvi svete Klare.
Župnik domaćin Darko Pužin na samom početku je pozdravio vjernike iz Beške i poželio im dobrodošlicu u Svetoj Klari, a svetu misu služio je današnji župnik u Beški Aleksandar Kovačević i đakon Stanko Mikulić. 
Ovogodišnji susret otvorio je predsjednik Zavičajnog kluba Beščana Mladen Ćavar, podsjetivši kako je prvi susret iseljenih Beščana održan 1993. godine u Virovitici i da ga je organizirao predsjednik Ogranka Pero Marić i time postao utemeljitelj beščanskih redovitih okupljanja koja traju i danas.
»Naši predsjednici ogranaka u Bjelovaru i Požegi nastavili su tu hvale vrijednu tradiciju i održali kontinuitet susreta, koji su u svojoj suštini izrasli iz prijateljstva, a ostvareni snagom beščanskog jedinstva utemeljenog na zajedničkoj ljubavi prema zavičaju«, rekao je predsjednik Ćavar.
Predsjednik je pozdravio goste, između ostalog i predsjednika i tajnika Zajednice, Ivu Martinovića i Zlatka Žužića, kao i Duška Stojšića iz Beške, te najavio da će naredni susret Beščana biti održan sljedeće godine u Bjelovaru. 
»Zahvaljujem vam na ovako velikom odazivu. Ja sam novi župnik i sretan sam što su mi Božja providnost i naš biskup srijemski mons. Svalina povjerili župu svete Male Terezije u Beški. Ovdje sam prvi put, drago mi vas je sve vidjeti, a posebno mi je drago što ste ostali jaki u svojoj katoličkoj vjeri i što želite biti most sa starim zavičajem«, rekao je župnik Kovačević.
Dodao je i da se Srijemska biskupija obnavlja u miru i polako: 
»U Maradiku i Beški polako u crkvu dolazi sve više mladih ljudi. Kao što znate, naša crkva u Beški je sagrađena iz bivše pekarnice, a uskoro bismo je trebali obnoviti i to iz fonda prekogranične suradnje. Za kraj vas molim da se u vašim molitvama i nakanama sjetite i nas u Srijemskoj biskupiji, zavičaju vas mnogih.«
Predsjednik Zajednice Ivo Martinović pozdravio je sve prisutne Beščane, ali i Maradičane koji su također prisustvovali skupu i izrazio svoje veliko zadovoljstvo radom Zavičajnog kluba Beščana. Naglasio je i kako su Beščani jedni od najorganiziranijih dijelova Zajednice te da su već tri desetljeća most suradnje između Srijema i raseljenih diljem Hrvatske. 
Program ovogodišnjeg susreta Beščana vodio je dugogodišnji predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i današnji predsjednik Skupštine Mato Jurić. 
Ovim tradicionalnim susretom iseljeni Beščani su još jednom pokazali svoje zajedništvo, ali i svu ljepotu svoje duhovne i kulturne baštine. 
Z. Ž.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika