Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za promjenu Francuska

Jako dugo maštam o renoviranju stana i nikako da se namjeste sve okolnosti. Uvijek nešto fali. Ili novac, ili vrijeme, ili oboje. Ili nisam u Somboru. Ili nemam gdje biti… Jasno je, razloga i izgovora uvijek pun red. Ni sada nisu baš idealne okolnosti, ali ja krećem. Hrabro. Pripremam sebi teren da se lijepo vratim kući svojoj i zakotrljam sve ostalo. Ali idemo redom. Stan je ispražnjen, majstori su dobili ključ i sad je na snazi strpljenje. I biranje poda i pločica. A u pauzi, maštanje. Teško da će poslije majstora preteći za ljetovanje, ali je istraživanje destinacija potpuno besplatno.
A tim povodom, eto nas na francuskoj obali.
Francuska je poznata po svojim prelijepim destinacijama za ljetovanje, koje nude raznovrsne krajolike i aktivnosti za sve vrste turista. Od luksuznih plaža Azurne obale, preko šarmantnih sela na Mediteranu, do divljih i manje poznatih obala Atlantskog oceana, Francuska ima mnogo toga za ponuditi.

Francuski niz

Nica je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih gradova na Azurnoj obali. S predivnim plažama, starim gradom punim šarmantnih uličica i raskošnim promenadama, Nica privlači turiste iz cijelog svijeta. Promenade des Anglais, poznata šetanica uz obalu, idealna je za opuštanje, dok stare gradske ulice nude bogatstvo kulture i povijesti. Nica je također odlična baza za istraživanje okolnih mjesta kao što su Monako, Cannes i Antibes.
Porquerolles je jedno od tri otoka u arhipelagu Lezinska otoka, smješteno u blizini mjesta Hyères. Ovaj otok poznat je po svojim kristalno čistim vodama, bijelim pješčanim plažama i očuvanoj prirodi. Porquerolles je savršen za one koji traže miran i opuštajući odmor daleko od gužve. Na otoku nema automobila, što dodatno doprinosi njegovoj netaknutoj ljepoti. Biciklizam i planinarenje su popularne aktivnosti na otoku, a postoje i brojne staze koje vode do skrovitih uvala i plaža.
Za one koji traže kombinaciju luksuza i prirodne ljepote, idealan je Biarritz, smješten na baskijskoj obali. Grad je poznat po svojim prelijepim plažama, odličnim uvjetima za surfanje i vrhunskim spa centrima. Plaža Grand Plage omiljena je među turistima, dok je plaža Côte des Basques savršena za surfere. Osim prelijepih plaža, Biarritz nudi i bogat noćni život, odlične restorane s baskijskom kuhinjom i brojne kulturne manifestacije.
Collioure je šarmantno malo mjesto smješteno na obali Mediterana, blizu granice sa Španjolskom. Poznato je po svojoj slikovitoj luci, šarenim kućama i bogatoj umjetničkoj povijesti. Plaže u Collioureu su predivne, s kristalno čistom vodom i pijeskom, a sama atmosfera mjesta odiše autentičnim mediteranskim šarmom. Collioure je inspirirao mnoge umjetnike, uključujući Matissea i Deraina, što se vidi u brojnim galerijama i umjetničkim radnjama širom grada.
Otok na Atlantskoj obali Île de Ré pravi je biser za ljubitelje prirode i avanture. Ovaj otok je poznat po svojim dugim pješčanim plažama, slikovitim selima i biciklističkim stazama koje vode kroz polja lavande i vinograde. Glavno mjesto na otoku Saint-Martin-de-Ré ima prelijepu luku okruženu povijesnim zidinama, dok su plaže kao što su Plage de la Conche i Plage du Gros Jonc idealne za sunčanje i plivanje. Île de Ré je također poznat po svojim svjetionicima i očaravajućim pejzažima koje pružaju savršen bijeg od svakodnevnog života.
Francuska nudi raznovrsne destinacije za ljetovanje, od luksuznih plaža Azurne obale do divljih i manje poznatih obala Atlantskog oceana. Bilo da tražite mondeni život, avanturu u prirodi ili miran bijeg od gužve, Francuska ima nešto za svakoga. Planirajte svoje putovanje i uživajte u čarima koje ova predivna zemlja nudi.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika