Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Prelje na otvorenju IPA projekta

BAJA – Ženska pjevačka skupina Prelje HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice nastupila je u sklopu programa Muzika, pjesma i ples iz Bačke koji je u subotu, 22. lipnja, u Baji, održan u sklopu otvorenja prekograničnog IPA projekta Border that unites us (Granica koja spaja). Nositelji projekta su Muzej Türr István i Kulturni centar Bačke iz Baje (Mađarska) i Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku iz Subotice i Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara iz Sente (Srbija). Nastup Prelja osiguran je posredovanjem Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. 
Jedan od ciljeva ovog IPA projekta je prezentacija bogatog kulturnog diverziteta Bačke te su u subotu u Baji nastupili i glazbene i plesne skupine KUD-ova Mađara, Srba, Slovaka, Rusina i Rumunja iz Vojvodine.
Održan je i okrugli stol Granica koja nas spaja s temama o identitetu, kulturnom naslijeđu i granicama. 

Predstavljanje Leksikona u Subotici

SUBOTICA – Hrvatsko akademsko društvo organizira predstavljanje 15. i 16. sveska Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca u Subotici, koje će biti održano u utorak, 2. srpnja, u čitaonici (na katu) Gradske knjižnice. Sveske će predstaviti Mato Groznica, predsjednik HAD-a, Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva Subotica i Slaven Bačić, glavni urednik Leksikona. Početak je u 18 sati. 

Hrvatska riječ i ZKVH na Hrvatskom iseljeničkom kongresu 

PULA – »Hrvatski iseljenici i potencijal za budućnost Hrvatske« tema je 6. Hrvatskog iseljeničkog kongresa koji se od 27. do 30. lipnja biti održan u Puli. Na temu Broj Hrvata u Vojvodini/Srbiji i izazovi opstanka kroz markere kulturnog identiteta izlaganje će imati glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi Zlata Vasiljević i ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković. Hrvatski iseljenički kongres održava se od 2014. s ciljem umrežavanja i povezivanja iseljene i domovinske Hrvatske. 

Priskakanje vatre u Tavankutu

TAVANKUT – Priskakanje vatre u Tavankutu, u organizaciji HKPD Matija Gubec, bit će održano sutra (subota, 29. lipnja) ispred etno salaša Balažević, s početkom u 20 sati. Program podrazumijeva paljenje i priskakanje vatre, koju će priskakati članovi Društva u nošnjama i ostali posjetitelji. Uz priskakanje vatre veže se i običaj da mlade djevojke, jedna drugoj, ispletu vijenac od ivanjskog cvijeća, te će s time na glavi odigrati nekoliko bunjevačkih igara. 

Književni salon s Mirkom Kopunovićem

SUBOTICA – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ organiziraju Književni salon na kojem će biti predstavljeno književno stvaralaštvo subotičkog književnika Mirka Kopunovića. Salon će biti održan u četvrtak, 4. srpnja, u dvorištu Hrvatskog doma – Matice (ulaz iz Laze Mamužića 22), s početkom u 19 sati. Ovom prigodom bit će predstavljene dvije Kopunovićeve knjige: knjiga pjesama na bunjevačkoj ikavici Dok je svita (Hrvatska čitaonica Subotica, 2022.) i knjiga kratkih priča Fajrunt u Istarskoj ulici (Inovativna mreža, Subotica, 2022.). Osim autora, o knjigama će govoriti profesorice književnosti Klara Dulić Ševčić i Nevena Mlinko, novinar Zlatko Romić te povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Moderatorica je Katarina Čeliković.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika