Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Široka paleta boja i motiva

Likovna kolonija Panon Subotica, u organizaciji HLU-a Croart, ponovno je okupila slikare, amatere i profesionalce. Na jedanaestom sazivu kolonije, održanom proteklog vikenda u Studentskom odmaralištu na Paliću, sudjelovalo je 27 slikara iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Uz dvadeset slikara domaćeg Croarta, stvarali su i članovi partnerskog Bel-arta iz Belišća te još troje slikara gostiju. Nastala djela predstavljena su na zatvaranju kolonije.
»Na ovim platnima uočava se obilje, širok dijapazon boja, motiva i likovnih tehnika. Zastupljeni su gotovo svi slikarski žanrovi, od akta do pejzaža, od animalnih preko floralnih do lirski intoniranih izraza. U duhu naziva kolonije, najzastupljeniji su radovi koji nose panonske motive«, kaže povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. 
Organizatori kažu kako kolonija nije samo mjesto za stvaranje već i za razmjenu iskustva te uspostavljanje novih prijateljstava. Predsjednica Croarta Nela Horvat i bivši predsjednik te udruge Josip Horvat najavili su nastavak suradnje slikara iz panonske regije u »stvaranju lijepoga«. 
»Više od riječi govore ove slike za sva vremena, da smo postojali i stvarali željom da se iskažemo u ‘stvaranju lijepog’«, kazao je Horvat. 
Koloniju je zatvorio član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za kulturu Denis Lipozenčić.
»Panonsku priču doživljavam kao stvaranje lijepog, prijateljstava, način življenja… Ovakvu panonsku priču Hrvatsko nacionalno vijeće svesrdno podržava i podržavat će i dalje«, rekao je Lipozenčić.
U ime udruge Bel-art obratio se Ivan Vajda koji je najavio da se ova likovna suradnja nastavlja u rujnu, na koloniji Panon Belišće 2024.. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika