Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatsko-ukrajinska slamarska veza

U galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava u Zagrebu u ponedjeljak, 24. lipnja, otvorena je izložba »Vrijeme nade: slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca«. Na izložbi su predstavljeni radovi dviju poznatih umjetnica u tehnici slame Jozefine Skenderović iz Subotice u Srbiji i Marije Kravčuk iz sela Tulyčiv kod Volyna u Ukrajini. Autorica izložbe je dr. sc. Lucija Franić Novak, viša stručna suradnica za programe hrvatske tradicijske kulture pri Narodom sveučilištu u Dubravi. 
»Jozefinina sklonost detaljima u tehnici slame vidljiva je posebno na slikama od slame i u krunama od slame koje radi za svečanost zahvale, proslavu nakon žetve, dok Marija svoju umjetničku inspiraciju crpi iz korijena tradicijskih običaja iz ukrajinske žitnice, a njezin svijet mašte u simbiozi s čudesima prirode njezinu stiliziranu slamarsku umjetnost čini osebujnom i prepoznatljivom«, navodi dr. sc. Franić Novak. 
Projekt »Vrijeme nade« potiče kulturnu suradnju te naglašava potrebu očuvanja nematerijalne baštine.
»S obzirom na iznimnu vrijednost nematerijalne kulturne baštine, posebice umijeća izrade predmeta od slame, očekujemo da će ovaj događaj značajno doprinijeti kako promociji kulture ukrajinskog naroda, kulturnom razvoju ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj tako i zajednici Hrvata u Srbiji, očuvanju njihovog identiteta, te izazvati interes javnosti za ovu temu… S nadom očekujemo da nematerijalno kulturno dobro – umijeće pletenja biljnim materijalima nađe svoje mjesto na Reprezentativnoj listi svjetske baštine UNESCO-a, a umijeće slamarstva Hrvata Bunjevaca postane priznati element zajednice Hrvata u Srbiji«, navedeno je u najavi izložbe. 
Izložbu je otvorila supruga veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj Nina Kyrylych. Prisutne je pozdravila ravnateljica Narodnog sveučilišta Dubrava Sandra Banić Naumovski, a o značaju izložbe govorili su umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Zagreb dr. sc. Tvrtko Zebec i glasnogovornica Ministarstva kulture i medija Hrvatske Renata Margaretić Urlić. 
U sklopu izložbe, u utorak i srijedu, zainteresirani su mogli polaziti umjetničke radionice koje su vodile Jozefina Skenderović i Marija Kravčuk. 
Izložba Vrijeme nade može se pogledati do 5. srpnja. Priređena je u sklopu 58. Međunarodne smotre folklora Zagreb, a neki od pokrovitelja su Ministarstvo kulture i medija Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika