Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Nastavljam koračati u svijetu glazbe«

Priznanje Crvena mašna za učenika generacije srednjih škola ove godine pripalo je maturantici Muzičke škole u Subotici Luciji Vukov. Ova mlada glazbenica završila je osnovnu i srednju Muzičku školu u Subotici, smjer flauta, a tijekom školovanja pobrala je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima što ju je dovelo i do titule učenice generacije i osnovne i srednje škole.  
Dugi niz godina bila je članica Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo gdje je plesala i svirala te pjevala u Ženskoj pjevačkoj skupini Prelje. Kao učenica hrvatskih odjela tijekom osnovne škole, sudjelovala je i na natjecanjima poput Smotre recitatora, kvizu Čitanjem do zvijezda, sudjelovala je na razmjeni učenika, kao i raznim natjecanjima u okviru nastave. 
Za dobiveno priznanje Crvena mašna koje dodjeljuje Hrvatsko nacionalno vijeće Lucija kaže da je ogledalo njezina truda te navodi kako je divno spoznati da se rad i trud na kraju isplate. 
»Iznenađena sam i drago mi je da je i moja zajednica prepoznala i nagradila moj trud. Svakako da sam počastvovana i radosna, ali gledam na to kao na motivaciju za daljni rad«, kaže Lucija. 
Lucija iza sebe ima sedam nagrada s republičkih natjecanja, među kojima su tri osvojena prva mjesta. Uspješna je bila i na međunarodnim natjecanjima, gdje je čak pet puta bila najbolja, a tu su i prve nagrade iz teorijskih predmeta. 
Ističe ona kako iza ovih rezultata stoji puno sati rada i odricanja.
»Prije svega, sati vježbanja flaute, svaki dan. Glazba zahtijeva vrijeme i posvećenost. Često su to i mjeseci pripreme za pet minuta nastupa na sceni. Zatim svakako i pripremne nastave, probe, preslušavanja, masterclassovi itd. Veliku pomoć i podršku sam imala od svoje profesorice flaute Kristine Molnár, ali i od svoje obitelji kojima sam neizmjerno zahvalna i uz njih su teški trenuci bili lakši«, navodi Lucija. 
Ova mlada glazbenica planira nastaviti svoje glazbeno obrazovanje, a s obzirom na to da je vrijeme polaganja državne mature i prijemnih ispita, još uvijek ne zna kamo će je životni putevi odvesti. 
»Planiram upisati flautu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ili Ljubljani. Za početak trebam položiti prijemni i biti primljena. No, neke rutine će ostati iste, a to su definitivno svakodnevno vježbanje, muziciranje, slušanje i posvećenost glazbi«, kaže Lucija. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika