Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rajska destinacija za ljetni odmor

Ovog tjedna težim da sve bude taman. Onako, ni previše, ni premalo. Ni hladno, ni vruće. Ni dosadno, ni prezabavno. Ni glasno, ni tiho… Zato nam krojim takav prijedlog za ljetovanje. Onako, taman. Ni daleko, ni blizu. Ni skupo, ni jeftino. Sve onako, taman.
U duhu svega gore navedenog, otkrivamo čari Lefkade, prelijepe grčke destinacije koja je pravi raj za ljetni odmor. Lefkada je jedan od Jonskih otoka u Grčkoj, poznata po kristalno čistom moru, prelijepim plažama i autentičnom grčkom šarmu. Osim toga, lako je dostupna za nas koji živimo u Srbiji, čineći je savršenim izborom za sve one koji traže nezaboravan ljetni odmor.

Pristupačnost i plaže

Ovo je jedan od rijetkih grčkih otoka do kojeg možete stići bez trajekta, jer je povezan s kopnom pokretnim mostom. Letovi iz Beograda do obližnjeg aerodroma u Prevezi traju oko sat i pol, a odatle je vožnja do Lefkade kratka i jednostavna. Alternativno, ako preferirate vožnju automobilom, putovanje do Lefkade traje oko 12 sati, što je savršena opcija za one koji vole uživati u panoramskim pogledima i putovanju kroz nekoliko zemalja.
Ovaj otok se ponosi nekim od najljepših plaža na svijetu. Plaže Porto Katsiki i Egremni često su na listama najljepših plaža zahvaljujući svojoj nestvarnoj ljepoti, tirkiznoj vodi i bijelim stijenama koje oduzimaju dah. Mogućnost istraživanja ovih plaža čini Lefkadu izuzetno atraktivnom destinacijom za ljubitelje prirode i morskih avantura.
Za one koji vole aktivnosti na otvorenom Lefkada nudi brojne mogućnosti. Planinarenje po brdima i stazama otoka pruža spektakularne poglede na Jonsko more i okolne otoke. Također, posjet vodopadima Nidri predstavlja jedinstveno iskustvo, pružajući priliku za osvježenje u prirodnom okruženju.

Lokalna gastronomija

Lefkada nije samo raj za ljubitelje prirode već i za one koji uživaju u otkrivanju lokalne kulture i gastronomije. Glavni grad otoka Lefkas prepun je uskih ulica, šarenih kuća i povijesnih crkava koje pričaju priču o bogatoj prošlosti otoka. Lokalni muzeji, poput Arheološkog muzeja Lefkade, nude uvid u drevnu povijest i kulturu ovog područja.
Grčka kuhinja na Lefkadi je posebna priča. Tradicionalni restorani, poznati kao taverne, nude autentična jela poput musake, suvlakija, svježe ribe i morskih plodova. Ne propustite probati lokalne specijalitete kao što su lefkadski med i maslinovo ulje, koji su poznati po svojoj kvaliteti i jedinstvenom okusu.
Bilo da putujete s obitelji, prijateljima ili kao par, Lefkada ima nešto za svakoga. Za obitelji, plaže kao što su Kathisma i Agios Nikitas nude plitke vode i sve potrebne sadržaje za bezbrižan odmor. Avanturisti mogu uživati u sportovima na vodi, kao što su jedrenje, ronjenje i kitesurfing, dok parovi mogu istraživati skrivena mjesta i uživati u romantičnim zalascima sunca na nekim od najljepših vidikovaca.
Jedan od ključnih faktora za izbor destinacije je i cijena. Lefkada nudi širok spektar smještajnih kapaciteta, od luksuznih hotela do povoljnih apartmana i kampova. Hrana i piće su pristupačni, a mnogi restorani nude izdašne porcije po razumnim cijenama. Putovanje do Lefkade i boravak tamo mogu biti vrlo povoljni, posebno ako planirate unaprijed i iskoristite specijalne ponude i popuste.
Ove godine priuštite si nezaboravno iskustvo i otkrijte čari Lefkade – mjesta koje će vas osvojiti na prvi pogled. Uživajte i provedite se, onako taman po volji.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika