Arhiv tekstova Arhiv tekstova

SU olimpijci

Točno prije 100 godina, prvi subotički olimpijac (po kriteriju nastupa za zajedničku državu) bio je Andrija Kujundžić Čiča koji je igrao nogomet za reprezentaciju Kraljevine SHS na Olimpijadi u Parizu 1924. godine. Tijekom sljedećih desetljeća do danas, najveći grad na sjeveru Bačke imao je kontinuirano svoje predstavnike na najvećoj smotri svjetskoga sporta. Na sljedećim igrama u Amsterdamu 1928. nastupili su: Zsolt Erdélyi i István Szánto (biciklizam) Franjo Frölich (mačevanje), Géza Siflis (nogomet); 1936. u Berlinu – Antun Fišer i Kalman Kis (hrvanje), Eugen Jakobčić (mačevanje), Tibor Mamužić (veslanje), Jovan Mikić (atletika, troskok); u Londonu 1948. kada je Josip Kujundžić Kejo, kasnije glasoviti subotički odvjetnik, sudjelovao u gimnastičkom natjecanju.
1952. godine u  Helsinkiju nastupili su: Béla Czuzdi i Béla Torma (hrvanje), Marica Ivandekić i Ede Magyar (gimnastika), dok su u Rimu 1960. naš grad predstavljali: Stipan Dora (hrvanje) i Milenko Lekić (gimnastika).
Put Meksika 1968. otišli su: Karlo Čović, Sreten Damjanović i Marinko Boško (hrvanje) i Slavko Kurbanović (plivanje). Godine 1972. u Münchenu olimpijci su bili:  Karlo Čović, Sreten Damjanović i Marinko Boško (hrvanje), Zoran Ivanović (gimnastika) i László Ubori (atletika), a u Montrealu 1976.: Momir Petković  (hrvanje) i Dragomir Vujković (boks).
Godine 1980. u Moskvi nastupili su Károly Kaszap (hrvanje) i Geza Tumbas (boks). Niz je prekinut u Los Angelesu 1984., a na sljedećim igrama 1988. u Seulu sudjelovali su: Zoran Kalinić (stolni tenis), Eszter Polyák (streljaštvo),1992. u Barceloni Zoran Kalinić (stolni tenis), 2000. u Sydneyu Elvira Pančić i Miloš Šakić (atletika), 2004. u Ateni Gyula Mester (odbojka) i Davor Šefanek (hrvanje), 2008. u Pekingu Davor Štefanek (hrvanje), 2012. u Londonu Nenad Beđik (veslanje) i Gábor Kasza (biciklizam), 2016. u Rio de Janeirou Nenad Beđik (veslanje), 2021. u Tokiju Andrej Barna (plivanje) i Martin Mačković (veslanje). U Parizu 2024. Subotica će imati tri predstavnika: Andrej Barna (plivanje), Martin Mačković (veslanje) i Miran Kujundžić (odbojka).
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika