Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stipendije i za Hrvate koji studiraju u Srbiji

U povodu praznika Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića u Hrvatskom domu – Matici u Subotici prošloga su tjedna svečano uručeni ugovori o stipendiranju pripadnika hrvatskog naroda koji studiraju u Srbiji. Na natječaju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske dodijeljeno je 86 takvih stipendija. Stipendira se deset mjeseci u mjesečnom iznosu od 150 eura (ukupno 1.500 eura). Ugovore su studentima uručili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća i zastupnica u Hrvatskom saboru Jasna Vojnić. 
Hrvatska je do sada stipendirala samo ovdašnje studente koji studiraju u Hrvatskoj, te je ova vrsta stipendije, kako je naglašeno, novi vid potpore matične domovine.

Odgovor na inicijativu

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić izjavila je kako je ovo važan dan za Hrvate u Srbiji jer je realizirana višegodišnja inicijativa hrvatske zajednice vezana za stipendiranje studenata koji studiraju u Srbiji. 
»Kada sam prije otprilike deset godina došla u Hrvatsko nacionalno vijeće, nije bilo gotovo nikakvih poticaja za studente općenito, niti za one koji studiraju u Hrvatskoj niti za one koji studiraju u Srbiji. Uvidjeli smo tada da ponovno moramo aktivirati poticaje koji su ranije postojali za studente koji studiraju u Hrvatskoj. Rezultat toga je da smo prije desetak godina imali jednog ili dvoje studenata koji su odlazili studirati u Hrvatsku, a ove godine imat ćemo ih blizu trideset. Dakle, studente u Hrvatskoj potaknuli smo da se obrazuju, jezično usavršavaju i da se vrate nakon studija, ali velika potreba je bila motivirati studente koji studiraju u Srbiji da završe fakultete i da ostanu rasti gdje su posijani. To je i poruka našim studentima: rastite ovdje gdje ste posijani, usavršavajte se i doprinosite svojim talentima zajednici«, rekla je Vojnić. 

Ulaganje u mlade

Zvonko Milas izjavio je kako je iznimno važno da hrvatska zjednica u Srbiji ostvari sve potencijale koje ima, od obrazovanja i kulture do sudjelovanja u političkom i javnom životu Srbije. U kontekstu stvaranja preduvjeta za to Hrvatska je financirala izgradnju Hrvatskog doma – Matice u Subotici, a financirat će i izgradnju sedam »malih matica« u mjestima gdje žive Hrvati. No, da bi to sve funkcioniralo, kako je kazao, najvažniji su ljudi, zbog čega se i pozornost posvećuje mladima.
»Povećanjem broja stipendija za Hrvate u Bosni i Hercegovini, raspisali smo natječaj i za naše sunarodnjake koji studiraju u Srbiji. Nadam se da će ova stipendija biti dodatan poticaj za stjecanje novih znanja i kompetencija, za profesionalni razvoj Hrvata u Srbiji što će osigurati preduvjete da imaju budućnost u zemlji u kojoj su rođeni i u kojoj njihove obitelji žive, a na dobrobit svojih obitelji i zajednice te zemlje u kojoj žive. Mislim da je to najbolji put da sačuvamo vezu između njih i matične domovine i svega onog što Hrvati, kao globalna obitelj moraju imati i čemu strijeme«, kazao je Milas. 
Milas je na koncu poručio kako su Hrvati u Srbiji visoko na ljestvici prioriteta Vlade Hrvatske »i sve ono što žele sačuvati, sve vrijednosti koje baštine, u svim sferama djelovanja, uvijek će imati potporu Hrvatske«. 
Studentica treće godine na Pedagoškom fakultetu u Somboru, na smjeru diplomirani učitelj, Regina Dulić istaknula je važnost ovih stipendija. 
»Ove stipendije znače jer kao studenti imamo različitih troškova. Zahvalna sam da imamo potporu Hrvatske i za studije u državi u kojoj živimo«, rekla je studentica.  
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika