Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vidljivi rezultati rada

Cjelovečernjim koncertom održanim u surčinskoj katoličkoj porti Presvetog Trojstva u nedjelju, 23. lipnja, Mladi tamburaši koji djeluje u sklopu Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina obilježili su petu godišnjicu rada. Izvođenjem repertoara tradicionalnih tamburaških pjesama s vojvođanskog i slavonskog podneblja, kola, popularne zabavne i instrumentalne glazbe, predstavili su javnosti ono što su naučili tijekom petogodišnjeg rada.

Od ideje do realizacije

Sve je počelo u lipnju 2019. godine kada je na inicijativu članova Upravnog odbora udruge donesena odluka o osnivanju škole tambure. Vremenom je škola tambure prerasla u mladi tamburaški sastav koji je pokazivao želju za sviranjem i njegovanjem tamburaške skladbe.
»Voditelji glazbene sekcije Josip Crljen i Željko Brzić izrazili su želju za kupnjom tambura kako bi pojačali svoj sastav. Bili su uporni i već početkom 2019. Upravni odbor prihvatio je tu ideju. Prijavili smo se na natječaj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za nabavu instrumenata. Sredstva su nam odobrena i ubrzo smo kupili  instrumente i okupili djecu. U sastavu orkestra ostali su oni najuporniji koji su imali želju naučiti svirati, a danas s ponosom možemo reći da imamo tamburaški orkestar. Zahvalni smo voditelju orkestra profesoru Milošu Prodanoviću što ih je naučio svirati. Njihov prvi nastup bio je Božićni koncert u Surčinu šest mjeseci nakon formiranja orkestra. Kroz razne nastupe na kulturnim događajimau Surčinu, Starčevu i Đakovu uspjeli smo ih još više motivirati. Kroz projekt ’Tamburom kroz Hrvatsku’ proveli su tri dana na moru u Hrvatskoj. Tamo su vježbali, svirali i imali priliku upoznati se s kulturnim i povijesnim znamenitostima Hrvatske. Važno je da tambura opstane u Surčinu. Djeca kroz sviranje oživljavaju naše stare pjesme i tamburašku muziku. Tamburaški zvuk je poseban i on puno znači našoj zajednici. Nadam se da će i u budućnosti nastaviti svirati i imati uspješne samostalne nastupe«, ističe predsjednica Hrvatske čitaonice Fischer Katica Naglić.
Josip Crljen, tutor i odbornik u surčinskoj župi, prvi je došao na ideju da se formira tamburaški sastav.
»U prvobitnom sastavu imali smo harmoniku, buzuki gitaru i bas. Svirali smo drugačiji repertoar. Kada smo došli na ideju da osnujemo dječji tamburaški orkestar, bili smo skeptični da ćemo uspjeti. Djeca su se prvi put susrela s tamburom. Kada su naučili prve note i kompozicije, to im je dalo dodatni poticaj. Ubrzo je sastav bio popunjen i danas su  na dobrom putu da postanu pravi tamburaški orkestar. Ne moramo dostići umjetničke visine, ali bilo bi dobro da opstanu i da se tradicija nastavi«, kaže Crljen.

Vidljivi pomaci

Vodstvo udruge angažiralo je profesora Miloša Prodanovića za rad s djecom. U orkestru je danas 10 uvježbanih tamburaša.
»Početak je bio teži budući da je trebalo naučiti djecu svirati. Sada je puno lakše. Najveću zaslugu u animiranju djece imalo je vodstvo udruge. Djeca su porasla, dosta su napredovala i nadam se da će biti još bolji. Dva puta smo išli u Hrvatsku na more. Imali smo nastup u Slavoniji, a gostovali smo i na drugim kulturnim događajima u Srbiji. Mislim da mladi tamburaši iz Surčina imaju budućnost. Nadam se da će se pridružiti i druga djeca, jer nam je cilj imati što više članova u orkestru«, kaže Prodanović.

Dojmovi tamburaša

Marina Beljan jedina je ženska članica orkestra. Tamburašima se pridružila na nagovor starije braće koji sviraju u orkestru.
»Volim tamburu. Sviranje me opušta i uživam u tome. Braća su me stalno hrabrila da vježbam i da ne odustajem. Trebalo je uložiti puno truda, dolaziti redovno na probe i taj trud se isplatio. U najljepšoj uspomeni mi je ostalo putovanje od prošle godine kada smo išli u Hrvatsku«.
»Za ovih pet godina puno smo napredovali. Nećemo stati. Nastavit ćemo vrijedno raditi i nadamo se da ćemo obilježiti i značajnije godišnjice«, ističe mladi tamburaš Luka Katić i dodaje: »Tambura je tradicionalni instrument vojvođanskih i slavonskih Hrvata. Imao sam želju nastaviti njegovati tamburašku tradiciju. U orkestru lijepo surađujemo, složni smo, redovno vježbamo. Mislim da će tambura opstati u Surčinu i siguran sam da će i mlađe generacije kada vide nas poželjeti pridružiti nam se.«
Osim uživanja u izvedbi tamburaških skladbi, posjetitelji koncerta imali su priliku pogledati izložbu fotografija mladih tamburaša od početka njihovog rada, nastupa tijekom proteklih pet godina do danas.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika