Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za kulturu i vjerske zajednice 276 milijuna

Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković uručila je ugovore u vrijednosti od 276 milijuna dinara korisnicima sredstava iz područja zaštite kulturnog naslijeđa, suvremenog stvaralaštva, za projekte od značaja za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, kao i za crkve i vjerske zajednice na teritoriju AP Vojvodine.
Tajnica Ćirić Bošković je istaknula kako je primarni zadatak resornog tajništva osiguranje uvjeta za stvaranje kulturnog sadržaja i očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije.
»Glavni sinonim za našu Pokrajinu je multikulturalnost i mi, kao Tajništvo, trebamo obratiti posebnu pažnju na očuvanje i unaprjeđivanje kulturnog stvaralaštva svih nacionalnih zajednica i omogućiti zaštitu i ostvarivanje vjerskih sloboda i očuvanje vjerskih posebnosti svakog građanina Vojvodine«, izjavila je Ćirić Bošković.
Ona je dodala da kultura povezuje, uzdiže i uljepšava i da kroz stvaranje kulturnih sadržaja iz ljudi proizlaze kreativnost, plemenitost i zajedništvo.
»Od najmanjeg kulturno-umjetničkog društva, pa do organiziranja velikih kulturno-umjetničkih manifestacija, sudionici surađuju i unaprjeđuju svoja znanja, čime se svi povezujemo u jedan mali kulturni kozmos«, rekla je tajnica i dodala da će Pokrajinska vlada i u narednim godinama pružati podršku u ovom području.
Na natječaju koji se tiče kulture nacionalnih manjina sredstva je dobilo i četrnaest projekata iz hrvatske zajednice. Odobreni iznosi kreću se od 70 do 220 tisuća dinara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika