Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Izložba Melinde Šefčić u Zagrebu

ZAGREB – U zagrebačkoj Galeriji Karas u utorak je otvorena izložba Fragmentacija vizualne umjetnice Melinde Šefčić (podrijetlom iz Subotice). »Melinda Šefčić u svom novom radu bavi se problematikom identiteta – ja u svom tijelu i asimilacijom jedinke s novim životnim okruženjem – moje tijelo u svijetu. Univerzalna percepcija žene koja više nije mlada, a još nije ni stara, često se nalazi u nekom limbu. Nema više one lepršavosti i zabave koje mladost nosi, a mudrost se tek nazire. Što činiti onda? Kojem smjeru se okrenuti, kamo poći, za kojim postulatima se voditi?«, navodi u tekstu o izložbi Tena Razumović Žmara. Izložba je otvorena do 23. srpnja. 

Somborski indeks Ivana Gutmana

SOMBOR – Izložba Somborski indeks akademika Ivana Gutmana bit će otvorena u četvrtak, 11. srpnja, u Muzeju podunavskih Švaba. Otvorenje je u 18 sati. Autorica izložbe je Milka Ljuboja, muzejska savjetnica povjesničarka Gradskog muzeja Sombor. Izložba se priređuje povodom Dana znanosti, a moći će se pogledati do 31. srpnja. »Ime našeg grada Sombora poznato je širom svijeta, a prihvaćeno je i u svjetskoj znanosti zahvaljujući akademiku prof. dr. Ivanu Gutmanu, rodom iz Sombora. Tijekom ljeta 2020. godine Gutman je razradio kemijsku teoriju u okviru koje se pojavljuje jedna nova veličina, topološki indeks kojem je dao ime Somborski indeks. Ako želite saznati i dobro razumjeti što je Somborski indeks, čekamo vas na otvaranju izložbe«, navodi se u najavi. Prigodom otvorenja izložbe akademik Gutman održat će predavanje o ovoj temi.

Kolonija slamarki u Tavankutu

TAVANKUT – HKPD Matija Gubec i Galerija prve kolonije naive u tehnici slame organiziraju u Tavankutu XXXIX. saziv Prve kolonije naive u tehnici slame. Otvorenje kolonije bit će održano idućeg petka, 12. srpnja, na etno salašu Balažević, s početkom u 19.30 sati. Kolonija će trajati osam dana, a završni program je u subotu, 20. srpnja, u 19.30 sati na etno salašu Balažević. 

Takmičenje risara u Đurđinu

ĐURĐIN – Takmičenje risara bit će održano u subotu, 13. srpnja, u Đurđinu, na njivi pokraj crkve sv. Josipa Radnika. Program počinje u 6.30 sati. U pitanju je jedna od najatraktivnijih manifestacija subotičke Dužijance koju organizira UBH Dužijanca. Cilj programa je prikazati kako se nekada radio ris, uz natjecanje u košenju žita, te druge etnografske sadržaje.

Hrvatski izvođači na EXIT-u

NOVI SAD – Poznati glazbeni Exit festival održava se i ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi u periodu od 10. do 14. srpnja. Novi Sad će još jednom biti domaćin poznatim svjetskim glazbenicima, među kojima se ističu Black Eyed Peas, Gucci Mane, Carl Cox, Tom Morrelo i Black Coffee. Kao i prijašnjih godina, na festivalu će nastupiti i izvođači iz Hrvatske poput Baby Lasagne, Urban & 4, Ide Prester & Lollobrigide, Grše, Kukusa, Ki Klopa. Više informacija na www.exifest.org.

Najava događaja

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika