Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»U reljefima tradicije bećara«

»U reljefima tradicije bećara« naziv je projekta KUDH-a Bodrog iz Monoštora koji za cilj ima podizanje svijesti o važnosti i popularizaciju muškog lika Šokca, kao nositelja osnovnih crta identiteta i obiteljskih vrijednosti šokačkih Hrvata. Ovime se nastavljaju projektne aktivnosti udruge koje su u prethodne tri godine bile usmjerene na promociju ženskog identitetskog kruga, monoštorskih Šokica (Tradicija u zrcalu Kraljica). 
»Ukoliko su Šokice bile te koje su ponajviše pridonijele kanonizaciji narodne nošnje općenito kroz probiranje, čuvanje, obnavljanje, predstavljanje, odijevanje i vrednovanje narodne nošnje kao bitnog dijela povijesti bačkih Hrvata Šokaca, onda je muški dio bio onaj četvrti stup nositelja identiteta i potrebe da se ostane na svojoj zemlji hraniteljici. U tom smislu žene su u svojim zajednicama bile te koje su činile narodnu nošnju i lik Šokice subjektom i objektom društvenog sjećanja bačkih Hrvata Šokica, a muškarci nositelji i čuvari crta identiteta i obiteljskih vrijednosti«, navodi autorica projekta »U reljefima tradicije bećara« Anita Đipanov Marijanović.
U sklopu projekta, u mjesnoj crkvi sv. Petra i Pavla priređena je i istoimena izložba fotografija. Fotografije velikog formata prikazuju specifičnost života Šokca koji je prikazan u različitim aspektima životnog i kalendarskog ciklusa. »Modeli« su članovi Muške pjevačke skupine Bodroški bećari koja djeluje pri KUDH-u Bodrog.
Za izbor modela, nošnje i scenografije zaslužni su Nikola Čutura i Miljana Kovač Gladović, a fotograf je bio Đorđe Radev.
Pokrovitelji projekta »U reljefima tradicije bećara« su Grad Sombor i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Najava događaja

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika