Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Knjiga Nace Zelića o gradskoj Dužijanci

ZAGREB – U nakladi UBH-a Dužijanca nedavno je objavljena knjiga Nace Zelića Javna proslava Dužijance od 1968. do 1971. godine u Subotici : svjedočenje. Autor knjige je 93-godišnji sudac, diplomat i istaknuti kulturni djelatnik bunjevačkih Hrvata koji je i sam sudjelovao u organiziranju gradske Dužijance u Subotici od 1968. do 1972. godine. Urednik knjige je Marinko Piuković. Predstavnici UBH-a Dužijanca posjetili su Zelića proteklog tjedna u Zagrebu i uručili mu primjerak knjige. Subotička promocija Zelićeve knjige planirana je za 20. kolovoza, a nakladnici najavljuju promociju i u Zagrebu. 

O književnosti za djecu u zborniku Đakovačkih susreta

ĐAKOVO – Ovogodišnji, 27. po redu Đakovački susreti književnih kritičara, iznjedrili su još jedan zbornik radova u kojem su prilozi s okruglog stola 26. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara. U zborniku je objavljen i rad ravnateljice ZKVH-a Katarine Čeliković Suvremena književnost za djecu (i mlade) na hrvatskom jeziku u Vojvodini izvan očiju književne kritike u kojem se predstavlja taj segment književnosti. Književnost za djecu statusno nije ravna onoj za odrasle, a još je manje vrednovana u književnoj kritici koja je prateći instrumentarij književnosti kao umjetnosti. Afirmacija manjinske književnosti, napose one za djecu, nadaje se kao prioritet kako bi se izgradio pa i sačuvao njezin integritet. Manjinska se književnost, ona pisana za djecu, upinje zauzeti neki prostor, uspoređuje svoje stvaralaštvo kako s onim u državi u kojoj se živi tako i u književnosti svoga naroda, no do njene afirmacije trebaju stasati neke nove generacije, zaključuje u radu autorica.

Mačkare na Leskovačkom karnevalu

LESKOVAC – Karnevalska trupa (mačkare) HKPD-a Tomislav iz Golubinaca sudjelovala je na ovogodišnjem Leskovačkom karnevalu, koji je okupio oko 50 grupa i delegacija iz Srbije te europskih zemalja. Titulu najbolje trupe osvojila je trupa Strumičkog karnevala iz Sjeverne Makedonije. Podsjetimo, Golubinačke mačkare, koje podupire Općina Stara Pazova, članica su Federacije europskih karnevalskih gradova, kao i Leskovački karneval s kojim surađuju. 

Kolonija slamarki u Tavankutu

TAVANKUT – HKPD Matija Gubec i Galerija prve kolonije naive u tehnici slame organiziraju u Tavankutu XXXIX. saziv Prve kolonije naive u tehnici slame. Otvorenje kolonije bit će održano večeras (petak, 12. srpnja) u dvorištu Galerije, s početkom u 19.30 sati. Kolonija će trajati osam dana, a završni program je u subotu, 20. srpnja, u 19.30 sati na etno salašu Balažević. 

Motovunska nagrada za Bogdana Diklića

ZAGREB – Srbijanski glumac Bogdan Diklić, koji je u proteklih pola stoljeća ostvario više od dvije stotine uloga u filmovima, predstavama i serijama, ovogodišnji je laureat nagrade 50 godina Motovun Film Festivala – Cinehilla. Priznanje će mu biti dodijeljeno na 26. izdanju festivala koji će kao Cinehill prvi put u cijelosti biti održan na novoj lokaciji u Gorskom kotaru, od 24. do 28. srpnja.

Festival europskog filma Palić

SUBOTICA – 31. izdanje Festivala europskog filma Palić bit će održano od 20. do 26. srpnja na Paliću i u Subotici. Publika će biti u prilici pogledati više od 140 filmova u 17 selekcija u festivalskom i predfestivalskom programu. Tradicionalno će biti dodijeljene nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos europskoj kinematografiji. Ovogodišnji dobitnici priznanja su glumica Anica Dobra u kategoriji domaćih stvaralaca, direktor fotografije Fedon Papamihael u kategoriji inozemnih stvaralaca i redatelj Ademir Kenović kome će biti dodijeljena Regionalna Lifka.
Ovogodišnji laureat nagrade Underground spirit je Mika Taanila, filmski redatelj i vizualni umjetnik iz Finske. U tradicionalnom fokusu programa bit će predstavljena španjolska regija Galicija. Više informacija na www.palicfilmfestival.com.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika