Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Velikani u polufinalu

Slabi nastup vatrenih na tekućem Europskom nogometnom prvenstvu već polagano pada u zaborav, ali ovoga tjedna je na programu završni – polufinalni i finalni dio smotre najboljih reprezentacija Staroga kontinenta. Mjesto među četvero najboljih izborili su Španjolska i Francuska (prvi polufinalni par), te Engleska i Nizozemska (drugo polufinale).

Hrvatska

Sada, kada sve sagledamo na određenoj vremenskoj distanci dobro sređenih dojmova, ostaje još veća žal za propuštenom prilikom tijekom igranja u skupini. Objektivno, Španjolska je bila najbolja što potvrđuje i plasman u polufinale, ali susreti protiv Albanije i Italije, u kojima su primljeni golovi u posljednjim trenucima (95’ i 98’), pokazali su kako momčad Zlatka Dalića nije definitivno rekla svoju posljednju riječ. Istina, bilo je vrlo slabih razdoblja u igri, prije svega prvo poluvrijeme protiv furije i jedan dio susreta protiv Albanije, ali nemojmo zaboraviti odličnu partiju protiv Italije (branitelja naslova prvaka Europe) koja nažalost nije, na koncu, krunisana željenim rezultatom. Ovaj Euro 2024. pokazao je kako Hrvatska i dalje ima potencijala, uz nužne rekonstrukcije u momčadi, te da budućnost ne treba biti previše zabrinuta. »Senatori« će polagano u zasluženu mirovinu i treba im odati adekvatnu počast za sve što su doprinijeli u veličanstvenoj prošlosti velikih rezultata na SP-ima u Rusiji i Kataru, no život – budućnost ide dalje, baš kao što slijede nova velika natjecanja – Liga nacija, predstojeće kvalifikacije za SP u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Izbornik ima širok kadar, neka imena su se već sama nametnula u susretima na EP-u i na njemu je da skroji novu momčad koja će nastaviti uspješnu »vatrenu trasu«.

Euro 2024.  

Iako će mnogi gledatelji komentirati kako prikazani nogomet na EP-u i nije baš po ukusu ljubitelja onoga pravoga beskompromisnog u kome se igra za gol više a ne po svaku cijenu sačuvati vlastita vrata, ipak se može kazati kako je i ova velika sportska manifestacija donijela nečega dobroga i novoga. Ponajprije, afirmirala je definitivno nekoliko novih zvijezda kojima zasigurno pripada nogometna budućnost – Belingham (Engleska), Jamal, Williams (Španjolska), Gakpo (Nizozemska), Saliba, Camawinga (Francuska), Leao (Portuglal), Wirtz (Njemačka) i njihovo vrijeme neumitno nastupa na najvećoj sceni. Potom tekući Euro 2024. pokazao je kako se sve više smanjuje (doslovno) razlika između tzv. malih i velikih momčadi. Odličan dojam ostavilo je nekoliko reprezentacija iz drugog plana, prije svih Slovenija, Slovačka, Gruzija, Rumunjska i Austrija koje su uz malo više sportske sreće mogle napraviti i znatno veći rezultat od prolaska skupine. Konačno, svi susreti su na ovom prvenstvu krajnje neizvjesni i samo je nekoliko susreta proteklo bez dramatične završnice, a najbolji dokaz ove tvrdnje ogleda se u činjenici kako su čak tri od četiri susreta četvrtfinala otišla u produžetke i dodatnih 30 minuta igre. A vidjeli smo i dvije penal drame (Engleska – Švicarska, Francuska – Portugal). Sve u svemu, kada budete čitali ovaj tekst znat ćemo i pobjednike polufinalnih duela i sudionike velikog finala u nedjelju, 14. srpnja. Bilo tko to bio, čini se ipak kako će to biti zasluženo...
D. P.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika