Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Likovna kolonija u Vajskoj

VAJSKA – U subotu, 13. srpnja, u Šokačkoj kući u Vajskoj održana je šesta likovna kolonija u organizaciji HKU-a Antun Sorgg. Na koloniji su sudjelovali slikari iz subotičke udruge Croart koji su nastala djela darovali udruzi domaćinu. Ni visoka temperatura zraka nije omela slikare u stvaranju kao i u druženju koje je uslijedilo. Održavanje kolonije podržalo je Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Gupčevi folkloraši u Koprivnici

TAVANKUT – Folkloraši HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta sudjelovali su na 17. Međunarodnom festivalu folklora Iz bakine škrinje u Koprivnici. Festival već 17 godina zaredom u Koprivnicu i tu županiju dovodi širok spektar tradicija iz cijelog svijeta. Ove godine nastupile su folklorne skupine iz Perua, Indije, Češke, Mađarske, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Hrvatske, s ukupno 270 sudionika. 

Motovunska nagrada za Bogdana Diklića

ZAGREB – Srbijanski glumac Bogdan Diklić, koji je u proteklih pola stoljeća ostvario više od dvije stotine uloga u filmovima, predstavama i serijama, ovogodišnji je laureat nagrade 50 godina Motovun Film Festivala – Cinehilla. Priznanje će mu biti dodijeljeno na 26. izdanju motovunskog festivala koji će kao Cinehill prvi put u cijelosti biti održan na novoj lokaciji u Gorskom kotaru, od 24. do 28. srpnja.

Festival europskog filma Palić

SUBOTICA – 31. izdanje Festivala europskog filma Palić bit će održano od 20. do 26. srpnja na Paliću i u Subotici. Publika će biti u prilici pogledati više od 140 filmova u 17 selekcija u festivalskom i predfestivalskom programu. Tradicionalno će biti dodijeljene nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos europskoj kinematografiji: ovogodišnji dobitnici priznanja su glumica Anica Dobra u kategoriji domaćih stvaralaca, direktor fotografije Phedon Papamichael u kategoriji inozemnih stvaralaca i redatelj Ademir Kenović kome će biti dodijeljena Regionalna Lifka. Ovogodišnji laureat nagrade Underground spirit je Mika Taanila, filmski redatelj i vizualni umjetnik iz Finske. U fokus programu bit će predstavljena španjolska regija Galicija. 
U okviru programa Mladi duh Europe, 24. srpnja, bit će prikazan i hrvatski film Čovjek koji nije mogao šutjeti redatelja Nebojše Slijepčevića, osvajač Zlatne palme za kratkometražni film na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala u Canessu. 
Više informacija na www.palicfilmfestival.com.

Gupčeva lipa za 2023. godinu

TAVANKUT – Objavljen je novi broj Gupčeve lipe, godišnjaka HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. U pitanju je broj za 2023. u kojem su prezentirane aktivnosti udruge u navedenoj godini. Osim redovitih programa poput: Gupčevog bala, kolonije slamarki, godišnjeg koncerta, Seminara bunjevačkog stvaralaštva, festivala Djeca su ukras svijeta, mjesne Dužijance, prikaza običaja kraljica, Priskakanja vatre na sv. Ivana Cvitnjaka, Noći muzeja, prigodnih izložbi te Tavankutskog festivala voća, udruga je sudjelovala u europskim Erasmus+ projektima a organizirani su i XIX. Susreti društava koji nose ime Matije Gupca. U 2023. godini obnovili su i zaboravljeni običaj betlemare. Gupčeva lipa dostupna je i u online izdanju na web stranici Društva – www.hkpdmatijagubec.org.rs.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika