Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura i obrazovanje odraslih

Djelatnici Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina iz sjeverne Hrvatske boravili su prošloga tjedna u Subotici i Tavankutu. V. d. ravnatelja muzeja dr. sc. Davor Špoljar predstavio je rad te ustanove na predavanju u subotičkom Gradskom muzeju. 
Muzej grada Pregrade osnovan je 2005. a uz stalni postav ima numizmatičku zbirku, rudarsko-geološku zbirku i zbirku apoteke Thierry. U posljednjih pet godina muzej je realizirao nekoliko zapaženih Erasmus projekata i postao prvi muzej u Hrvatskoj koji je dobio Erasmus akreditaciju u oblasti obrazovanja odraslih. 
»Mi smo ovdje u sklopu programa Erasmus+, programa Europske unije za obrazovanje mladih, sport i kulturu. Došli smo zajedno s članovima naše grupe Prijatelji Muzeja u sklopu programa zajedničke grupne mobilnosti odraslih polaznika. Naš domaćin je Gradski muzej iz Subotice, ovdje smo kako bi naučili nešto o tome kako se ovdje radi s odraslima, točnije s osobama treće životne dobi. Predstavili smo naše izložbe, radionice, programe i projekte kojima smo se bavili – od infrastrukturnih do Erasmus projekata, a pored toga pokazali smo i nekoliko primjera utvrda, crkava iz naše regije, odnosno sve ono što bi valjalo posjetiti«, kaže Špoljar. 
Tijekom boravka gosti su imali priliku upoznati kulturno naslijeđe Subotice. Također, upoznali su se i s kulturom i položajem ovdašnjih Hrvata, kroz posjet Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskom domu – Matici te Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD-u Matija Gubec u Tavankutu. Ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković sa suradnicima upoznala je goste s radom Zavoda i nekim od planova a bilo je riječi i o iskustvima na promociji baštine. 
I. B.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika