Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Brojke za pamćenje: 200-50-40

Ne, nisu ovo brojke za Lotto ili neku igru na sreću, nego za Ljetni oratorij koji je održan od 8. do 12. srpnja na Bunariću. Navedene brojke govore puno, a ako ih tumačimo onda izgledaju ovako: 200 sudionika (djece), 50 animatora (mladih) i 40 stupnjeva (zraka). Zavidne brojke, a kada bi se radost i zajedništvo mogli mjeriti brojkama, onda bi morali dodati još koju nulu. 
Ovogodišnji Ljetni oratorij okupio je djecu uzrasta osnovne škole, a oni stariji bili su u ulozi animatora. Kako je rekla voditeljica Subotičkog oratorija Vedrana Cvijin, možda broj djece nije rekordan, ali temperature zraka jesu bile, no to im, kako kažu, nije smetalo. Uživali su u zajedništvu, igrama, radionicama, plesu, svetim misama, duhovnim predavanjima, a nakon mise posljednjeg dana u prigodnom programu proglašeni su i oni najbolji i najspretniji.  
Osim subotičkih župa, na oratoriju su bila i djeca iz okolice Subotice: Žednika, Đurdina, Male Bosne, Tavankuta, Mirgeša i Bajmaka, te nekoliko njih iz Hrvatske. Za sve njih, svakoga dana, bio je osiguran prijevoz i hrana koju su organizatori uspjeli financirati zahvaljujući brojnim sponzorima i projektima. 
»Sve ono što smo planirali, ne bi mogli bez potpore. Bilo nam je važno organizirati autobuse, kako bi i djeca iz drugih mjesta i daljih župa mogla dolaziti. Mislim kako je ova lokacija, odnosno biskupijsko svetište na Bunariću trenutno najbolji prostor za Ljetni oratorij, jer smo izdvojeni, u prirodi, i ono najvažnije – ovdje svi možemo stati, a imamo i prostora za razdijeliti se za rad u grupama. Uz to, po ovoj temperaturi je dodatno bilo pogodno, budući da je ovdje u prirodi par stupnjeva manje nego li u gradu«, priča Cvijin i pojašnjava kako su ovogodišnji Ljetni oratorij pomogli: Grad Subotica, AP Vojvodina, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatsko nacionalno vijeće. 
Budući da su svaki dan održane duhovne radionice i sveta misa, podršku djeci i mladima dali su i svećenici Subotičke biskupije koji su uz svetu misu imali i predavanje, te su bili dostupni za sakrament ispovijedi. Pravi primjer dao je i biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas, koji je posljednjeg dana predvodio završno misno slavlje. Uz njega, tijekom pet dana tu su bili: vlč. Dragan Muharem, vlč. Vinko Cvijin, mons. Andrija Anišić, vlč. Dušan Balažević, vlč. Dražen Skenderović i vlč. Ákos Gutási. 
Po riječima Vedrane Cvijin ovogodišnja duhovna tema koja se provlačila svih pet dana bila je muško-ženski odnosi, odnosno govorili su o ulozi žene, identitetu muškarca, zašto nas je Bog stvorio različite, a jednakog dostojanstva... 
Iako je Ljetni oratorij gotov, animatori su već za vikend bili u Iloku, a planira se i Oratorij u Monoštoru, kao i u drugim mjestima. Na jesen kreću subotnji oratoriji, a kad zahladi, s pripremom se kreće i za Zimski oratorij. 
Iza ovih mladih ljudi i ovogodišnjeg oratorija je prije svega velika ljubav. Velika organizacija, kako samog programa i rada s djecom tako i kompletnog prijevoza za sve sudionike, hrane i ostalih brojnih sitnica koje su i ovaj oratorij učinile posebnim.
Ž. V. 

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika