Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otok ljubavi i šume

Jučer sam pomislila kako mora da sam stvarno dobra osoba kada su mi roditelji prijateljice ponudili da nekoliko dana, dok traje renoviranje mog stana, provedem u njihovoj vikendici koja se nalazi na najljepšem kanalu Sombora i njegove okolice, koji se zove Bajski kanal. Preveslala sam i prošla sve kanale somborske općine i šire okolice i sa sigurnošću i mnogo argumenata tvrdim da je upravo Bajski kanal najljepši. Širok, prostran, okružen šumom, ovaj kanal nema konkurenciju.
Odmah se ispričavam ostalim kanalima za slučaj da me netko krivo razumije. Moja ljubav prema Velikom bačkom kanalu je posebna, a prema DTD kanalu je prilično nova, ali velika. Ali Bajski kanal je neka druga dimenzija. On miluje kao mlijeko, iako se nikada nisam kupala u mlijeku.
Čini mi se da moji dani traju kraće nego dani ostalih ljudi. Kada vidim nekoga tko u miru i udobno smješten čita, ja samo zavidim na vremenu koje ima. Ja nemam vremena za većinu stvari koje me ispunjavaju u smislu slobodnog vremena. Nemam zapravo slobodnog vremena, a kada i naiđe neko parče, ne znam se na brzinu zaustaviti i, recimo, čitati.
Ipak, ovdje u vikendici uspijevam uživati u trenutku, okruženju, kanalu i šumi. A kad smo već kod šume, našla sam jednu šumovitu destinaciju koju bi valjalo obići. Reklo bi se po mnogo čemu idealnu za mene. Dovoljno je reći da je riječ o kombinaciji šume i mora.

Otok Silba

Smješten u zadarskom arhipelagu, između otoka Premuda i Oliba, Silba je pravi mali raj za one koji traže mir i autentičan mediteranski doživljaj. Ovaj otok bez automobila, gdje je promet dozvoljen samo pješacima i biciklistima, idealno je mjesto za bijeg od užurbanog svakodnevnog života.
Silba se ponosi svojim prekrasnim plažama i kristalno čistim morem. Šotorišće, glavna plaža otoka, omiljena je među posjetiteljima zbog svog finog pijeska i plitkog mora, savršenog za obitelji s djecom. Pocukmarak, sa svojim divljim uvalama i stjenovitim obalama, pruža intimniju atmosferu za one koji traže mir i tišinu.
Jedna od najpoznatijih znamenitosti Silbe je Kula Toreta, koja datira iz 19. stoljeća. Ova jedinstvena građevina, sagrađena od lokalnog kamena, pruža nevjerojatan panoramski pogled na cijeli otok i okolno more. Penjanje na vrh kule je nezaobilazno iskustvo koje će vas nagraditi spektakularnim prizorima. O njoj postoji i nekoliko urbanih legendi koje toplo preporučujem svim romanticima da pročitaju.
Kada su aktivnosti na otoku u pitanju, Silba je savršena za pješačenje i biciklizam. Postoje brojne staze koje vode kroz mirisne borove šume i maslinike, omogućujući vam da istražite svaki kutak ovog prekrasnog otoka. Ako volite ronjenje, kristalno čisto more oko Silbe nudi izvanredne uvjete za istraživanje podvodnog svijeta.

Kultura i dobra hrana

Silba je poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i tradiciji. Lokalni stanovnici su izuzetno ponosni na svoj otok i rado će vam ispričati priče o njegovoj povijesti. Kada je riječ o hrani, Silba vas neće razočarati. Obavezno probajte svježe plodove mora, poput hobotnice na žaru i školjki, pripremljenih na tradicionalan način. Ne zaboravite kušati i lokalno maslinovo ulje te domaće vino koje savršeno upotpunjuju svaki obrok.
Osim Kule Toreta, obavezan je posjet i crkvi sv. Ivana, jednostavnoj ali šarmantnoj građevini koja odiše mirom i spokojem. A tu je i Mala riva, slikovito mjesto gdje možete promatrati ribarske brodice kako se njišu na valovima dok sunce polako zalazi na horizontu.
Silba je pravi mali biser Jadrana koji nudi savršeni spoj prirodnih ljepota, kulturne baštine i autentične mediteranske atmosfere. Idealno je mjesto za opuštanje, istraživanje i uživanje u jednostavnim životnim radostima.
Ako tražite destinaciju koja će vam omogućiti da zaboravite na sve brige i prepustite se čarima prirode, Silba je pravi izbor za vas.
Gorana Koporan
Foto: b92.net

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika