Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Plenković treći put izabran za predsjednika HDZ-a

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković u subotu je, nakon što je treći put pobijedio na unutarstranačkim izborima, rekao da je na njima novo-staro vodstvo dobilo veliki demokratski legitimitet poručivši kako su danas snažniji nego ikada, prenio je HTV.
Na unutarstranačkim izborima, na kojima nije bilo protukandidata, ponovno je za zamjenika predsjednika izabran Tomo Medved, a za potpredsjednike Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić.
»Mi smo sada konsolidirani i s obnovljenim demokratskim legitimitetom za iduće četiri godine. Možda danas snažniji nego ikada, u političkom smislu«, rekao je Plenković novinarima nakon objave prvih privremenih i neslužbenih rezultata. Poručivši kako je velika čast i obaveza biti na čelu HDZ-a još četiri godine, zahvalio je članstvu na velikom izlasku jer je, od ukupno upisanih 216.816 članova, na njih izašlo 40 posto.
Plenković je kazao da će HDZ u listopadu održati Izborni sabor stranke na kojem će se održati izbori za preostale članove Predsjedništva i Nacionalni odbor te se pripremiti za predstojeće predsjedničke i lokalne izbore.
Novinarima se prilikom objave neslužbenih rezultata obratio Damir Sesvečan, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a.
»Od ukupno upisanih 216.816 članova, glasalo je 84.993. Glasovanju za predsjednika HDZ-a pristupilo je 84.990 članova, a kandidat za predsjednika – Andrej Plenković dobio je 84.786 glasova«, kazao je.
Sesvečan je za HTV dodao da je na ove izbore izašlo oko 10.000 članova više u odnosu na one prije četiri godina kada ih je izašlo 74.102 člana. 
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov čestitao je Plenkoviću na pobjedi. »Vjerujemo da će i ova Vaša pobjeda još više osnažiti stožernu političku stranku u Republici Hrvatskoj i učvrstiti njezinu neprikosnovenost – HDZ, našeg ključnog političkog partnera«, napisao je on na platformi X.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika